Sajtüzem és -bolt nyílt Nagybodolyán, jelentős anyaországi támogatással

137
Lengyel Melitta

A Lengyel család a HMDK vidék- és gazdaságfejlesztési stratégiája alapján, a magyar kormány jóvoltából az Economica Hungarica Alapítványnál elnyert jelentős összegnek köszönhetően sajtüzemet és -boltot nyitott a drávaszögi Nagybodolyán.

Egy újabb mezőgazdasági/feldolgozóipari sikertörténetről számolhatunk be. A helyszín ezúttal Nagybodolya, itt él Lengyel György és családja, akik állattartással és tejtermeléssel foglalkoznak. Kétszáznyolcvan szarvasmarhával rendelkeznek, amiből 120 a fejőstehén, tehát a nagy tejtermelők közé tartoznak. Néhány évvel ezelőtt döntötték el, hogy nagyban szeretnének különféle tejtermékeket készíteni, ez a terv pedig az év végén sikeresen meg is valósult: Nagybodolya főutcáján nyitották meg sajtüzemüket 2022. december 27-én, a termékeiket pedig helyben, továbbá minden szerdán és szombaton a pélmonostori termelői piacon értékesítik. Kínálatuk igencsak széles: fűszerezett főtt sajtok, füstölt sajtok, parenyica, túró, tejföl, görög és gyümölcsjoghurtok közül válogathatnak a tejtermékek kedvelői.

Széles kínálatból válogathatnak a tejtermékek kedvelői

Mintegy 600 000 euró értékű a fejlesztés, 8 magyar alkalmazott megélhetését biztosítják

Magának a projektnek a megvalósítása 3 évet vett igénybe, a Lengyel család az Economica Hungarica Alapítvány pályázatán sikeresen elnyert támogatás által valósíthatta meg. Összértéke kb. 600.000 euró, amelyből a magyarországi támogatás mintegy 227.000 eurót tesz ki, a többit önerőből, hitelből oldották meg.

Az üzem napi ezer liter tej feldolgozására alkalmas, a vásárlók pedig az egész készítési folyamatba betekinthetnek egy vastag üvegfalon keresztül. Terveik között szerepel félkemény sajtok készítése is a jövőben. Az élelmiszerárak drágulása miatt és a régió vásárlóerejére tekintettel félkilós kiszereléseket is készítenek, 4 euróért már kaphatunk sajtot. Lengyel Melitta néhány évvel ezelőtt Magyarországon elvégzett egy tejfeldolgozó tanfolyamot, elsősorban ő és a lányuk foglalkozik a gyártási folyamatokkal, míg György a farm körüli teendőkért felel. A gazdaságban öt, az üzemben három alkalmazott dolgozik. Munkájuk „látástól vakulásig“ tart, a vásárlók pedig rendkívül elégedettek a termékeikkel.

Lengyelék nagyon hálásak a magyar kormánynak a támogatásért

– Néhány évvel ezelőtt döntöttük el, hogy nagyban szeretnénk különféle tejtermékeket készíteni, ez a terv pedig az év végén sikeresen meg is valósult. Nagyon hálásak vagyunk a magyar kormánynak, hogy lehetővé tette számunkra családi gazdaságunk ilyen jelentős mértékű fejlesztését és sajtüzemünk beindítását. A fejlesztés pedig egyértelműen hosszú távra értendő, hiszen mindkét gyermekünk a gazdaságban képzeli el a jövőjét. A fiunk apja nyomdokaiba lépve az állattenyésztés iránt érdeklődik, a lányunk pedig az egyetemet követően a sajtgyárban fog tevékenykedni – mondta Lengyel Melitta.

Lengyelék a legnagyobb munkaadók Nagybodolyán.

A gazdaságfejlesztés következő szintje: nagyberuházások

Palizs-Tóth Hajnalka, az Economica Hungarica Alapítvány vezetője lapunknak elmondta, már több hasonló sikeres pályázót is köszönthettek a nagyberuházók között. Magyarország határon túli gazdaságfejlesztési programja lépcsőzetes jellegű, hiszen az első években először a kisvállalkozásokat, családi gazdaságokat erősítették meg a támogatások által, majd később a nagyobb vállalkozások is lehetőséget kaptak a fejlesztésre, mivel ők munkahelyteremtéssel és egyéb hozzáadott értékekkel is hozzájárulhatnak annak a területnek a felzárkóztatásához, amelyen a  horvátországi magyarok többsége él. A legutóbbi, tavaly nyáron elbírált, de már a múlt év elején saját kockázatra megkezdett két nagy értékű beruházás tehát már egy újabb szintet jelent, hiszen a horvátországi pályázók akár magyarországi céggel konzorciumot alkotva partnerekként is pályázhattak, azonban a megvalósítás csak és kizárólag Eszék-Baranya megye területén lehetséges.

Nagybodolya főutcáján nyitották meg sajtüzemüket és boltjukat