Római kori leletekre bukkantak Kiskőszegen

396
asatasok

A második világháborús emlékműhöz vezető út mentén kiemelkedő fontosságú régészeti lelőhelyre bukkantak. A negyven gazdagon berendezett sír csak egy része annak, amit a régészek „Baranya régészeti öröksége” elnevezésű kétéves projekt keretében Hercegszőlős és Kiskőszeg között találtak.

Kiskőszegnél, a Gradac nevű lelőhelyen már a XIX. század végén találtak régészeti leleteket, és ezeket a magyar szakirodalomban 1897-ben jegyezték le. A tárgyak egy részét a bécsi és pécsi múzeumokban őrzik. 1970-ben is végeztek itt ásatásokat, amelyek azt bizonyították, hogy a falu felett húzódó dombokon már a neolit korban is volt település, és a bronzkorból is találtak település-maradványokat. A rómaiak jelenlétét a magaslaton talált római pénzek igazolják, ezeket ma az eszéki múzeum és a magántulajdonban levő numizmatikai gyűjtemények őrzik. Baranyai Júlia Vízbe vesző nyomokon c. könyvében is említi, hogy a Római Birodalom pannóniai határának egyik erődje volt itt, az Ad Militares, amely védte a tartományt a barbárok betöréseitől.

A négy évszázados római uralom rengeteg tárgyi bizonyítékát rejtette és rejti ma is az anyaföld.

Az elmúlt hetekben az Archeológiai Intézet és az eszéki múzeum régészei egy nagyon fontos lelőhelyre bukkantak, ahol bronzkori, vaskori és római kori tárgyakat találtak.

– A régészeti intézmények munkatársai már a tavasz folyamán jártak településünkön, amikor is különböző műszerekkel vizsgálták a lehetséges lelőhelyeket. Köztudott, hogy ezen a területen már korábban is voltak jelentős ásatások, most pedig újabb „kincsek” kerültek elő a föld mélyéből – nyilatkozta lapunknak Sipos Sándor, a Darázsi járás elöljáró-helyettese, aki az ásatások kezdete óta figyelemmel kíséri a régészek munkáját.

Negyven, gazdagon „felszerelt” sírról van szó, amelyeket a Duna-part fölötti magaslaton épült emlékműhöz vezető út mentén találtak. A szakemberek szerint Baranya egyike a leggazdagabb régészeti lelőhelyeknek Horvátországban, de korábban nem végeztek átfogó és szisztematikus kutatásokat, a mostanit egy kétéves időtartamú, „Baranya régészeti öröksége” elnevezésű projekt keretében valósítják meg, amit a kultuszminisztérium finanszíroz. Kiskőszegnél már a próbaásatások során bebizonyosodott, hogy világviszonylatban is egy nagyon fontos lelőhelyről van szó.

– Úgy tudom, hogy miután a leletek feltárása teljesen befejeződik, egy kiállítást és egy monográfiát is terveznek készíteni, ami véleményem szerint is nagyot lendíthetne a drávaszögi, így a kiskőszegi idegenforgalom döcögő szekerén is – tette végül hozzá Sipos Sándor.