Őrizetbe vették a WikiLeaks alapítóját

411

Londoni bíróság: Assange-ot nem helyezik szabadlábra óvadék ellenében

A brit rendőrség kedden svéd kezdeményezésre, nemzetközi elfogatóparancs alapján őrizetbe vette Julian Assange-ot, a kiszivárogtató WikiLeaks portál alapítóját. Az elfogatóparancsot svéd ügyészek adták ki a 39 éves, ausztrál férfi ellen, akit Svédországban nemi erőszakkal gyanúsítanak, amit Assange cáfol.

A brit rendőrség tájékoztatása szerint a férfi feladta magát, s egy londoni rendőrőrsön vették őrizetbe helyi idő szerint délelőtt fél tízkor. Addigi tartózkodási helyét nem közölték.

Assange-ot a svéd hatóságok egy rendbeli kényszerítéssel, két rendbeli szexuális zaklatással és egy rendbeli nemi erőszakkal gyanúsítják – tudatta közleményében a brit rendőrség. Assange idén Svédországban töltött egy kis időt, ahol két svéd nő – a WikiLeaks önkéntesei – vádolták meg nemi erőszakkal és szexuális zaklatással.

A férfi svéd ügyvédje azt mondta, hogy ügyfele harcol a kiadatás ellen. Meg van győződve ugyanis arról, hogy a külföldi hatalmak befolyásolják Svédországot a kérdésben.

Az Assange által alapított WikiLeaks azzal haragította magára az amerikai kormányt és más államokat, hogy az általa megszerzett több mint 250 ezer amerikai diplomáciai táviratot folyamatosan nyilvánosságra hozza.

A kiszivárogtató portálnál Assange őrizetbe vételének hírére közölték, hogy a korábbi normális ügymenetben folytatják működésüket.

Több ismert személyiség, köztük Ken Loach brit filmrendező jelezte, hogy hajlandó lenne váltságdíjat fizetni Assange szabadon engedéséért.

A 39 éves férfi jelezte, hogy megfellebbezi a svéd kiadatási kérelmet. A fellebbezési kérelem elbírálása akár hónapokig is eltarthat a brit igazságszolgáltatás gyakorlata alapján.

OROSZORSZÁG CSODÁLKOZIK, DE TUDOTT A NATO BALTI TERVEIRŐL

Moszkvai külügyminisztériumi források értetlenségüknek adtak hangot a WikiLeaks honlapon megjelent információ kapcsán, mely szerint a NATO az év elején katonai terveket dolgozott ki, amelyek a Baltikum Oroszországgal szembeni védelmét szolgálják. A nyilatkozó diplomata az értetlenséget egyebek között azzal indokolta, hogy a minapi Oroszország–NATO-csúcson közös nyilatkozatban szögezték le: a NATO-tagállamok és Oroszország biztonsága szorosan összefonódik, és hogy a felek tartózkodnak az erőszakkal való kölcsönös fenyegetéstől, továbbá az erőszak egymással szembeni alkalmazásától.

Egy magát megnevezni nem kívánó katonai-diplomáciai forrást idézve az orosz Interfax hírügynökség azt jelentette: Moszkva már évek óta tudta, hogy a NATO a Baltikumra vonatkozóan az orosz fenyegetés esetére kidolgozza a katonai fellépés koncepcióját.

TEHETETLEN MAGYAR KATONÁK

A WikiLeaks portál által kiszivárogtatott amerikai diplomáciai táviratok egyike szerint új-zélandi csapatok voltak kénytelenek beavatkozni a tehetetlen magyar katonák helyett Afganisztánban. A The New Zealand Herald című, Aucklandben kiadott napilap internetes oldalán helyi idő szerint tegnap reggel megjelent cikkében ismertetett egy – Karl Eikenberry, az Egyesült Államok kabuli nagykövete által írt – táviratot, amelyben a diplomata beszámolt arról, hogy Baglán tartományban fokozódik az erőszak, drogproblémák és hatalmi harcok vannak. A sürgöny szerint az itt állomásozó magyar tartományi újjáépítő csapat (PRT) keveset tesz azért, hogy leküzdje a nehézségeket a térségben.

„A magyar PRT nem sokat foglalkozik ezekkel a problémákkal. Nincs engedélyük fegyverhasználatra, kivéve az önvédelmet, alig tesznek annál többet, mint járőröznek a főutakon, és nem vállalkoznak kábítószer-ellenes tevékenységre” – írta az amerikai nagykövet.

DROGCSEMPÉSZEK ÉS CHÁVEZ PÉNZELI A SZANDINISTA ORTEGÁT

Készpénzzel kitömött bőröndöket küldött Hugo Chávez venezuelai elnök Nicaraguába, hogy támogassa Daniel Ortega államfőt és pártját, a Szandinista Nemzeti Felszabadító Frontot a 2008-as önkormányzati választások kampányában. Ez derül ki a WikiLeaks portál által kiszivárogtatott amerikai diplomáciai táviratokból, amelyeket az El País című spanyol újság internetes oldalán hétfő este hozott nyilvánosságra.

Paul Tivelli, az Egyesült Államok akkori managuai nagykövete egy másik sürgönyben arról számolt be, hogy Ortega és a szandinisták rendszeresen kaptak pénzt külföldi drogcsempészektől a kampányköltségek fedezésére. Cserébe Ortega utasította a bírókat, hogy engedjék szabadon a rendőrség és a hadsereg által elfogott csempészeket.