Ritka a fertőzőtt hús, amely azonban nagyon komoly bajt okozhat

685
11-hs

Itt a disznóvágások ideje, ezzel pedig a trichinellózis veszélye is, azé a betegségé, amelyet leginkább a házi disznóölésekből származó finomságoktól kaphatunk meg. Ezért is fontos, hogy minden egyes sertés húsát bevizsgáltassuk, mert a fertőzőtt húskészítmény fogyasztása tartós egészségkárosodást okozhat.

 

A trichinellózis

A betegséget a szabad szemmel nem látható parányi fonalféreg okozza. Az emberi szervezetbe a trichinella fertőzött hús vagy az abból készült húskészítmény (kolbász, sonka, stb.) elfogyasztásával kerül be. A fertőzés forrása elsősorban a házi sertés és a vaddisznó, de egyéb állatok (pl. ló, nutria, strucc) trichinellával fertőzött húsának a fogyasztásánál is előfordulhat. A hús emésztése során a húsban levő, tokkal borított lárvák életképessé válnak, a nyirok-utakba, a véráramba, majd az izomzatba jutnak, és az emberben általános, illetve speciális panaszokat okoznak

 

Tünetek

A fertőzött hús fogyasztása után gyomor-bélrendszeri gyulladás alakul ki, amely hasmenést, hányingert, hányást, hasi fájdalmat okozhat a fogyasztást követő 7-10 napon belül. Amikor a lárvák a véráramba jutnak, gyakran akár 39-40 fokos láz, izom- és ízületi fájdalmak, nagyfokú szemhéjduzzanat, nehézlégzés, idegrendszeri tünetek, sőt szívizom-károsodás is kialakulhat. Amikor a lárvák az emberi izomzatban nyugvó állapotba kerülnek, a láz megszűnik, az izompanaszok enyhülhetnek, többnyire csak izomgyengeség, fáradtságérzés marad fenn hosszú ideig. Emberről emberre a fertőzés nem terjed. A betegség súlyossága miatt az időben történő felismerése és kezelése fontos.

 

Hogyan előzhetjük meg a fertőzést?

Nem ellenőrzött vágásból vagy vadászatból származó sertéshús, illetve vaddisznóhús, valamint annak felhasználásával készült hústermékek fogyasztása nagy kockázatot jelenthet. Ezért kizárólag egészséges állatot szabad leölni, feldolgozni. A feldolgozás előtt el kell végeztetni a trichinella-vizsgálatot.

– Az tévhit, hogy a hőkezelés és a sózás elpusztíthatja a trichinellát. Ezért csakis a vizsgálat után lehetünk biztosak abban, hogy a feldolgozandó hús egészséges. Szerencsére egyre kevesebb a pozitív minta, az idén tudomásom szerint térségünkben nem is fordult elő, ami össze sem hasonlítható például a 2002 és 2006 közötti állapotokkal, amikor 116 megbetegedés volt Eszék-Baranya megyében. Mindez a tartásmód megváltozásának is köszönhető, hiszen már ritka a szabadban tartás, és a szaporodó előírásoknak a „nyomására” egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a gazdák a higiéniára is – mondja Markos Sándor állategészségügyi technikus.