Predstavljanje sorti pšenice

5

Gazdinski krug DZMH i Gazdinski krug Somberek és Környéke iz Mađarske, uz potporu istraživačkih instituta Osijeka i Martonvására, organizirali su predstavljanje sorti pšenice s obje strane granice, u Sombereku u Mađarskoj i Karancu u Baranji. Cilj projekta je među proizvođačima popularizirati hrvatske sorte pšenice u Mađarskoj i mađarske sorte pšenice u Hrvatskoj.

U okviru prezentacije predstavljene su uzgojne sorte koje se za razliku od tradicionalnih sorti bolje prilagođavaju promjenjivim vremenskim uvjetima i osiguravaju veću sigurnost usjeva.

Mjesto prezentacije u Baranji bilo je žitno polje gospodarstva Szabó iz Karanca, smješteno između naselja Karanac i Kamenac, gdje je stručnjak iz Mađarske rekao poljoprivrednicima iz Baranje i Slavonije, ako nove sorte pšenice dobiju intenzivne tehnološke elemente, očekuje se da će donijeti deset do jedanaest tona po hektaru, čime će se ulaganje isplatiti.

Sudionike predstavljanja sorti prvi je pozdravio Attila Sabo, predsjednik Gazdinskog kruga DZMH, a potom i Zoltán Horváth, župan Baranjske županije u Mađarskoj, Romeo Jukić, voditelj Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Osječko-baranjske županije, János Magdó, generalni konzul Mađarske u Osijeku i Róbert Jankovics, saborski zastupnik Mađara, pohvalivši prekogranični projekt koji služi dobrobiti mađarske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Mađarskoj.

– Ono što granice razdvajaju, pšenica će spojiti – rekao je Zoltán Horváth, izrazivši nadu da će se u budućnosti održati više sličnih programa.

Romeo Jukić je rekao da nitko ne može spriječiti klimatske promjene putem prekograničnih odnosa, ali dijeljenjem našeg znanja i iskustva možemo se lakše prilagoditi njima.

János Magdó čestitao je Gazdinskom krugu DZMH koji, kako je rekao, održava veze ne samo s organizacijama iz matične zemlje, već i s drugim poljoprivrednim organizacijama izvan granica, čime ostvaruje jedinstvo nacije.

Róbert Jankovics govorio je o tome kako je politička stabilnost u Zagrebu, koju on kao saborski zastupnik zajednice Mađara u Hrvatskoj također osigurava, bila uvjet da i Hrvatska postane dio Schengenskog prostora prije godinu i pol dana. Bez toga bi se prekogranični projekti, poput ovog predstavljanja novih sorti pšenice, realizirali puno teže.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.