Pélmonostoron is bemutatták A Pál utcai fiúk-vándorkiállítást

249

A Pál utcai fiúk történetét megidéző interaktív kiállítás március 14. és 31. között látható a Pélmonostori Városi Könyvtár keretében működő Horvátországi Magyarok Központi Könyvtárában (HMKK). A tárlatról Rabbi Zsoltival, az intézmény vezetőjével beszélgettünk.

A tárlat 2017-ben indult útjára a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Móra Kiadó Zrt. jóvoltából, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.

Rabbi Zsoltitól, a HMKK vezetőjétől megtudtuk, a mohácsi és pécsi könyvtárak közreműködésével vették fel a kapcsolatot a Móra Kiadóval és szervezték meg a kiállítás horvátországi bemutatóját. 

– Annak ellenére, hogy A Pál utcai fiúk elsősorban ifjúsági regény és kötelező olvasmány is a Kárpát-medencében működő magyar tannyelvű iskolákban, de több más országban is, a felnőttek se mennek el érdeklődés nélkül a kiállítás mellett. Persze kaptak értesítést az iskolák is, a hónap végéig vártuk a szervezett csoportos látogatásokat – nyilatkozta lapunknak a könyvtárvezető. 

Emlékeket ébresztő tárlat

A kiállítás 11 tablót és installációkat is tartalmaz, melyek a szerzőről, Molnár Ferencről, a regény születéséről, helyszíneiről, a szereplőkről és természetesen magáról a regényről szólnak.

A látogatók megtekinthetnek különböző tárgyakat a regényből, mint például a métaütőt, a gittegylet pecsétjét, amit ki is próbálhatnak, az egylet csomagját, amiben gitt is található, persze annak megrágását nem teszik lehetővé a kiállítás szervezői. Beleolvashatnak Geréb levelébe, megnézhetik, mi lapul Csónakos zsebében, és végignézhetik a regény diafilm-változatát.

– A Pál utcai fiúk „kultikus” mű, nekem is a kedvencem volt. Annyira, hogy mi abban az időben Sepsén nemcsak elolvastuk a könyvet, hanem a magunk módján le is játszottuk a történetet. Játékunk végkifejlete szerencsére közel sem volt annyira drámai, mint az eredeti történeté, de szép emlék maradt számunkra – osztotta meg velünk Rabbi Zsolti személyes kötődését a regényhez, amely, mint mondja, ma sem veszített népszerűségéből, ma is gyakran kölcsönzik, a legolvasottabb könyvek közé tartozik.

Az ifjúsági regény, amelyet minden generáció felfedez magának

A Pál utcai fiúk először folytatásokban jelent meg a Tanulók lapja című ifjúsági folyóiratban 1906-ban. Egy évvel később könyv alakban is kiadta a Franklin Társulat. Népszerűsége azóta is töretlen, nemcsak kötelező olvasmány, de értékes filmfeldolgozások is készültek a regény alapján, először Balogh Béla rendezésében 1917-ben és 1924-ben, majd 1969 óta látható Fábri Zoltán rendezésében a magyar-amerikai koprodukcióban készült film. Színházi adaptációi közül jelenleg is játsszák a Vígszínházban a Grecsó Krisztián, Dés László és Geszti Péter fémjelezte musicalt, mely nagy népszerűségnek örvend szülők és gyermekeik körében is.

A magyar irodalom egyik legszívbemarkolóbb alkotása felnőtteket, fiatalokat egyaránt megérint. Közös gondolkodásunk és közbeszédünk része lett a grund, mindnyájan emlékszünk az einstandolásra, a gittegyletre, a füvészkertre, a csatára a grundon, és Nemecsek megrázó önfeláldozására. Költészettel és emlékekkel teli hívószavak ezek Molnár Ferenc legendás regényéből, amelyet minden nemzedék újra és újra felfedez magának.

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.