Pedagógus-továbbképzés a népmesék nyomán

108
11-orahovicai-tovbkpzs-1

Orahovica – A Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma a hét végén Orahovicán szervezett drámapedagógiai továbbképzést magyar szakos tanárok, anyanyelvápoló pedagógusok és óvónők részére.

Az eszéki Vöröskereszt pazar orahovicai gyermeküdülője adott otthont a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma által szervezett továbbképzésnek a hét végén. A péntektől vasárnapig tartó programon összesen 22 magyar szakos tanár, anyanyelvápoló pedagógus és óvónő vett részt.

Az idei továbbképzésnek a népmese volt a témája. A tavalyi siker ösztönözte arra a Fórumot, hogy idén folytatódjék a megkezdett munka, így ismét egy vendégelőadó segítségével sajátíthatták el a pedagógusok az oktatásban jól megvalósítható új technikákat, ötleteket. A drámapedagógia a dráma és a színház eszközeit sajátos módon használja a nevelésben. Gyakorlatokkal és játékokkal segíti a valóság átélését, az emlékek megőrzését, a figyelem fejlesztését, s ezen keresztül a csoport és az egyén fejlődését.  A drámajátékok által a gyerek az eseményekben, életszerű helyzetekben, mesékben szereplők helyébe éli bele magát, átéli az eseményeket, és egyéni megformálásban színműszerű megjelenítésre törekszik.

 

Három népmesét dolgoztak fel

Az új tanítási technikákat elsősorban a magyar nyelvet és irodalmat oktató tanárok hasznosíthatják, de az anyanyelvápoló pedagógusok és az óvónők is rengeteg ötletet meríthetnek a jövőbeni munkához.

– Az idei előadónk Török László volt a magyarországi Szabadszállásról, akivel a zentai Magyar Művelődési Egyesület révén kerültünk kapcsolatba. Nagyon érdekes és kifejezetten hasznos foglalkozásokat tartott számunkra. Összesen három népmesét dolgoztunk föl, egy teremtéstörténetet, A három pösze lányt és A balga legényt. Előadónk számos szakkönyvet is bemutatott nekünk, valamint drámapedagógiai szaklapokat is. Sok olyan technikát is elsajátíthattunk, amelyeket nem csak a magyar, de az osztályfőnöki órákon is hasznosíthatunk. Idén először zágrábi magyar pedagógusok is csatlakoztak hozzánk, akiknek annyira elnyerte a tetszését a program, hogy a jövőben is mindenképpen szeretnének részt venni hasonló továbbképzéseken – nyilatkozta lapunknak Kovacsevity Anna, a HMPF alelnöke.

A program a Szülőföld Alap Iroda anyagi támogatásával valósult meg. A HMPF-nek  a sikerre való tekintettel a jövőben is szándékában áll továbbképzéseket szervezni. Jelenleg az immár 9. Népzenei Vetélkedő előkészületei zajlanak, amelyre április 20-án, a Laskói Általános Iskolában kerül sor.