Országhatárokon átívelő mozgalom a magyar írók támogatására

155

Határon túli magyar íróknak is szól a magyarországi HELMA kiadó projektje, A magyar könyv is magyar termék nevű mozgalom, melynek célja a magyar szerzők által, magyar nyelven írt könyvek megjelentetése és népszerűsítése.

Az elmúlt napokban a magyar kultúra napja, de a HMDK által szervezett könyvbemutató kapcsán is többet foglalkoztunk a magyar irodalommal, az olvasással, a könyvvel. Ilyenkor mindig szóba kerül, hogy egyre kevesebben vesznek a kezükbe könyvet, fogy a rendszeresen olvasók tábora, noha egy rendkívül szórakoztató és hasznos tevékenységről van szó: olvasás közben tanulunk, fejleszthetjük gondolkodásunkat, fantáziánkat, bővíthetjük lexikális tudásunkat és szókincsünket, s egyben identitásunkat is erősítjük általa. 

Szerencsére vannak értékes szerzőink és műveink kis közösségünkben is, erről tanúskodik a két héttel ezelőtti könyvbemutató, melynek keretében négy könyvet és szerzőjét mutattuk be a HMDK közelmúltban megjelent „terméséből”. De korábban többször írtunk Juhász Bálint kiskőszegi íróról is, aki A kapu című regényével ajándékozta meg az olvasóközönséget néhány évvel ezelőtt, és jelenleg a mű folytatásán dolgozik. Ő hívta fel a figyelmet egy Magyarországról induló, de határokon átívelő kezdeményezésre, amely kortárs, elsősorban szárnypróbálgató magyar szerzőknek szól.

– Első kötetes szerzőként nagy lendülettel és lelkesedéssel léptem a magyar könyvpiacra. Eleinte csak falakba ütköztem, megtapasztaltam, milyen nehéz dolguk van a könyvkiadás terén a szárnypróbálgató szerzőknek, majd találkoztam a Magyar könyv is magyar termék elnevezésű kezdeményezéssel, amihez csatlakoztam – mondja Bálint, hozzátéve, kiemelten fontosnak tartja a mozgalom célkitűzéseit, és nagyon büszke, hogy részese lehet. Már egyeztetik jövőbeli projektjeiket a mozgalmat indító HELMA kiadóval, könyvei „büszkén viselik” majd a Magyar könyv is magyar termék logóját.

A HELMA kiadóról

A 2021-ben alapított HELMA kiadó kizárólag kortárs magyar szerzők műveit jelenteti meg, nagy hangsúlyt fektetve a kezdő szerzőkre. Kezdetben csak e-könyv és hangoskönyv megjelentetésével foglalkozott, de 2023 végén elindult az ömlesztett nyomtatott könyvkiadási szolgáltatása is, melynek köszönhetően sok szerző nyomtatásban is megjelenhetett. Az elektronikus könyvkiadást (az esetek 99%-ában) ingyenesen biztosítják a HELMA kiadóhoz csatlakozott szerzőknek.

A mozgalomról

A magyar könyv is magyar termék mozgalmat Dvariecki Bálint, a HELMA kiadó vezetője és Sky S. T. Dél-Afrikában élő magyar származású írónő indították azzal a céllal, hogy a magyar szerzők magyar nyelven írt könyveit népszerűsítsék, ezzel hozzájárulva a magyar nyelv szépségének és gazdagságának megőrzéséhez.

A mozgalom több fronton is támogatja mind a szerzőket, mind a könyveket. Egyrészt a közösségi médián keresztül, másrészt a hivatalos weboldalán, ahol a mozgalomhoz csatlakozott szerzőknek korlátozás nélküli bemutatkozási lehetőséget biztosít. Az MKMT logóval ellátott könyvek elérhetők a mozgalom weboldalán, ezekről a művekről könyvajánlókat készítnek a mozgalom bloggerei, melyeket a közösségi média felületein terjesztenek. Az általuk indított játékok lehetőséget teremtenek arra, hogy a szerzőket jobban megismerhessék az olvasók. A FITT – azaz a fiatal írótanoncok társasága kezdeményezés keretében tehetséggondozást folytatnak.

Második alkalommal hirdették meg a Legyél te is író elnevezésű pályázatot, amely idén a környezetvédelemre épül. Február 15-ig várják gyerekek és felnőttek írásait a megadott témában, akár próza, akár vers műfajban (részletek az MKMT weboldalán: https://www.mkmt.hu/palyazatok/legyel-te-is-iro-2023-2024).

Mindezek mellett felhívják a figyelmet pályázatokra, antológiákra, sőt az idén először a mozgalomnak saját gyűjteményes kötete is lesz. A mozgalom valamennyi szolgáltatása a szerzők részére ingyenes.

– A csatlakozások nagy száma és a növekvő igény az MKMT logó használatára mozgalmunk sikerességéről tanúskodik. Ennek köszönhetjük, hogy tavaly sikerült a HELMA kiadóval közösen több könyvet is megjelentetni nyomtatott formában, és javultak az értékesítési mutatók is. Szintén a mozgalom sikerét jelzi, hogy immár több könyvtár is vásárol MKMT logós könyvet, néhányan direkt azokat keresik – nyilatkozta lapunknak Dvariecki Bálint.

Kiemelte, mozgalmuk átnyúlik az országhatárokon, minden lehetőség nyitva áll a határon túl élő szerzők előtt is. Már most is együttműködnek több szerzővel a környező és a világ más országaiból is, mindenki számára lehetőséget nyújtanak. Ha nem sérti az emberi jogokat, nem uszít, nem támogatja bármilyen csoport társadalmi kirekesztését, örömmel fogadnak minden szerzőt és műveiket.