„Opstanak postaje uspješan ustrajanjem na materinjem jeziku i zajednici“

6

– Ekskluzivni intervju u Zagrebu sa Péterom Szijjártóm, ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske

Péter Szijjártó, ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske, posjetio je 02. ožujka Zagreb povodom sudjelovanja na jednoj konferenciji. Nakon konferencije, razgovarao je s Róbertom Jankovicsem, saborskim zastupnikom Mađara u Hrvatskoj, te nam dao ekskluzivni intervju u rezidenciji Veleposlanstva Mađarske u Zagrebu.

-U Zagrebu ste sudjelovali kao predavač na jednoj energetskoj konferenciji. O kojoj temi ste predavali?

-Nama, koji živimo u Srednjoj Europi, sigurnost opskrbljenosti energentima od iznimne je važnosti sa više stajališta. S obzirom na to da je Mađarska kopnena zemlja, nema izlaza na more, ovisimo o drugima kada su u pitanju nositelji energije. Dakle, praktički, da bismo osigurali sigurnu opskrbu zemlje energijom, moramo puno uvoziti. Suradnja Hrvatske i Mađarske može doprinijeti garanciji sigurnosti energetske opskrbe. Naime razmislimo, bilo LNG terminal na Krku ili upotreba naftovoda na Jadranu, povećanje njihovog kapaciteta, povećanjem pristupa Mađarske, može doprinijeti sigurnosti energetskom opskrbom Mađarske. O tome sam razgovarao s kolegom Davorom Filipovićem, kako bi bilo dobro ovu energetsku suradnju podići na jednu stratešku razinu.

-Sada kada ste bili u Zagrebu, imali ste mogućnosti razgovarati s više ministara. O čemu ste se sve uspjeli dogovoriti?

-S izbijanjem rata, cijela Srednja Europa dospjela je u jednu novu situaciju. Neminovno govorim strogo, s obzirom da je na europskom kontinentu postalo očekivano da nitko ne surađuje s Rusima na polju energetike. Mi to smatramo neprihvatljivim stavom s obzirom da se zemni plin može kupiti tamo gdje ima izvora i odakle vodi dalekovod prema nama. A budući da se kroz dobrih nekoliko desetljeća, povijesno to u slučaju Mađarske razvilo, tako da mi u principu možemo kupovati prirodni plin iz Rusije, naravno da nećemo odustati ni od jednog stupnja energetske suradnje s Rusijom. Ali, zbog naše vlastite energetske sigurnosti, jako nam je važno da imamo mogućnost i drugdje kupiti zemni plin, ne zbog toga da bismo izbjegli ruski izvor, već da strateški budemo sigurni.  I, u pogledu toga, iznimno je važno grade li se u Srednjoj Europi novi dalekovodi, odnosno može li se povećati kapacitet postojećih. Jer, ako je barem na jedno od ova dva pitanja pozitivan odgovor, kao na primjer povećanje proizvodnje zemnog plina u Azerbajdžanu, onda se to već može uzeti u obzir pri pitanju opskrbe energijom Mađarske. Tako je bugarski kolega pokrenuo inicijativu da devet zemalja ovdje u regiji provede zajedničko istraživanje tržišta, na temelju kojeg će se otkriti gdje postoje takva sužavanja koja praktički ne dopuštaju dolazak većih količina prirodnog plina u ovu regiju. Tako da o diversifikacijskom uspjehu nadolazećeg razdoblja odlučiti će to koliko ozbiljno Europska Unija shvaća ovaj problem, gleda li na to kao na jedan europski problem, jer to nije problem samo zemalja Srednje Europe, i hoće li dati neophodnu pomoć, neophodne izvore, za rješavanje toga pitanja.

„Između Róberta Jankovicsa, odnosno DZMH i vlade Mađarske postoji jedna strateška suradnja!“

– Odvojili ste vremena i imali razgovor i s Róbertom Jankovicsem, saborskim  zastupnikom Mađara u Hrvatskoj i predsjednikom DZMH. Kako biste ocijenili taj susret?

– Između Róberta Jankovicsa, odnosno DZMH i Vlade Mađarske postoji jedna strateška suradnja. Naime od strane mađarske zajednice u Hrvatskoj legitimno izabran predstavnik i zastupnik je Róbert Jankovics, koji je proteklih godina postigao vrlo ozbiljne rezultate u zastupanju interesa Mađara koji žive u Hrvatskoj. Zbog toga mi rado surađujemo s njim, vidi se da i u Zagrebu računaju na njega, i u Osijeku računaju na njega, pa tako i mi u Budimpešti. Dakle, nalazi se u apsolutno ključnoj poziciji. S obzirom da je povijest učinila svoje, i mi Mađari ne živimo samo u Mađarskoj već i na teritorijima okolnih zemalja, zbog toga je mađarskoj vanjskoj politici upravo nacionalna politika od centralne važnosti, dakle kako bismo mogli pružiti pomoć onim mađarskim zajednicama koje žive izvan naših granica. I, ovdje je očito najvažnije pitanje, pitanje opstanka, kako bi mađarska zajednica i dalje živjela kao mađarska zajednica, a to se može osigurati tako da privrženost jeziku i zajednici bude uspješna, odnosno uopće i moguća. Jednostavno rečeno, treba graditi vrtiće, škole, osigurati sportske mogućnosti. Zbog toga smo danas razmatrali položaj mađarske zajednice u Hrvatskoj – promotrili smo i sa stajališta proračuna i Mađarske i Hrvatske, kao i situaciju ulaganja financiranih iz lokalnih izvora. Važno je da se tijekom ljeta otvore tri nova vrtića. Važno je da troškovi funkcioniranja tih vrtića budu osigurani, u tome ćemo naravno, pomoći. Voljeli bismo kada bi se nogomet u Vardarcu popeo na još jedan viši nivo i, ne smijemo zaboraviti, da ove godine DZMH, legitimni predstavnik Mađara u Hrvatskoj, slavi svoju 30. obljetnicu osnutka. Iz toga razloga potrebno je održati nekakvo prisjećanje ili svečanost, dogovorili smo i detalje toga. Dakle, ja vjerujem, da Mađari u Hrvatskoj mogu biti mirni po pitanju toga da se njihovi interesi dobro zastupaju i u Zagrebu i u Budimpešti i, nemojmo zaboraviti da je mađarska zajednica ključni igrač u stabilnosti hrvatske politike, naime bez Róberta Jankovicsa nema vladajuće većine, naime potrebno je 76 zastupnika kako bi vlada Hrvatske imala saborsku većinu, i jedan od tih 76 je upravo i naš zastupnik, koji je zamjenik čelnika manjinske frakcije. Suradnja s Róbertom Jankovicsem zauzima apsolutnu stratešku važnost u vanjskoj i jednako i u nacionalnoj politici Mađarske.

„Voljeli bismo kada bi se nogomet u Vardarcu popeo na još jedan viši nivo“

-U zadnje vrijeme dogodila su se dva neočekivana smrtna slučaja na osječkom Generalnom konzulatu, zbog kojih već neko vrijeme mađarsko izaslanstvo nema generalnog konzula. Po tom pitanju, kada se može očekivati nekakva promjena?

– Uskoro će novi generalni konzul preuzeti svoju službu, ne treba još dugo čekati. Što ima veliki značaj, jer biti generalnim konzulom u Osijeku nije samo jednostavna tehnička pozicija, već i jedna politička pozicija. I, zapravo od svakog generalnog konzula u Osijeku ja očekujem da održava najčvršću moguću suradnju s legitimno odabranim vodstvom Mađara u Hrvatskoj.

„Uskoro će novi generalni konzul preuzeti svoju službu u Osijeku“

-Uskoro će se završiti gradnja osječkog stadiona, i praktički ćemo govoriti o najmodernijem stadionu u zemlji.

– Mi uvijek s radošću i ponosom gledamo na to što se naši susjedi Hrvati, naši prijatelji svrstavaju u elitu nogometnog svijeta, činjenica je da jedna reprezentacija jedno za drugim na svjetskom prvenstvu može biti među četiri najbolja tima, i to svakako isključuje bilo kakve primjese da su jednom to slučajno uspjeli. I u Mađarskoj smo pokrenuli ozbiljne izvore u cilju razvijanja mađarskog nogometa, kako bi što više djece igralo nogomet, kako bi bila što zdravija, što više vremena provela vani na otvorenom i više vremena provodila baveći se sportom. Za to neophodna infrastruktura neprestano se razvija. S tim u svezi dobivamo i svakakve kritike, ali ja mislim da ljudi glasuju nogama kada pokupuju sve ulaznice za utakmice svoje reprezentacije, kada stoje uz svoj nacionalni tim, pa i tada kada se nogometna igrališta vikendom napune djecom, i s roditeljima koji ih bodre. I, očito i na to možemo biti ponosni što u zemlji sa jednim od najboljih nogometa svijeta mi, Mađari, gradimo najmoderniji, najbolji dapače, jedini UEFA stadion najviših ocjena. Mislim da će to biti jedna ozbiljna inspiracija za svu mladež koja živi u Osijeku, okolici Osijeka, Vardarcu, pa tko ne bi volio igrati nogomet na takvom stadion, ili pogledati jednu utakmicu.