Nyári magyar kultúrnapok Splitben

358
08-split--4

A HMDK Split-Dalmát megyei egyesülete nemrég fogadta a magyarországi Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület (MBKKE) tagjait, akik egyhetes Adria-parti alkotótáboruk anyagát egy alkalmi összejövetelen is bemutatták a spliti egyesület székházában.

A magyarországi Muravidéki Baráti Kör Kulturális Egyesület tagjai a tavalyi lovrani alkotótábor után, idén Kaštel Lukšićban táboroztak, házigazdájuk a Split-Dalmát megyei kisebbségi képviselő, Tripolszki Anikó volt.
Az egyhetes program záró napján az alkotásokat a Nyári magyar kulturális napok keretében a spliti magyaroknak is bemutatták.
Fontányi Árpád, a spliti HMDK-
szervezet elnökségi tagja lapunknak elmondta, hogy az alkotótábor idei résztvevői zömmel gyerekek voltak, és költők, zenetanárok és egyetemi oktatók segédletével alkottak a táborozás alatt. A legtöbbjüket a mesék ihlették meg, az elkészült anyagot gyermekdalok és népdalok eléneklése kíséretében mutatták be Pápes Éva mesekutató és Börzsök Zita zenetanár és operaénekesnő vezetésével. Ezután Mayer Erzsébet egyetemi oktató beszélt a szerzőként jegyzett bölcsészeti könyvek egy részéről, valamint Pápes Éva legújabb mesefejtő könyvéről, amely az Álomlátó fíú címet viseli. Ezt követően Ruda Gábor az Egyesület elnöke ismertette a Muravidéki Baráti Kör tevékenységét. A HMDK-egyesület nevében Bajai József vázolta föl az egyesület irodalmi szekciójának munkáját, és néhány saját költeményét is felolvasta. A megyei magyarság helyzetéről Fontányi Árpád beszélt.
A találkozó végén a jelen lévő írók és szerkesztők a MBKKE nevében megajándékozták a házigazda spliti egyesületet saját kiadású könyveikkel, gyarapítva ezzel a HMDK egyesület Holti Mária nevét viselő könyvtárának állományát.

 

{fcomments}