Nemzeti rendezvény a Magyarság Házában

0
143
09-nemzeti-sszetart

Negyedszer emlékeztünk meg szerdán a trianoni békeszerződés aláírásához kötődően a nemzeti összetartozás napjáról. A Magyarság Házában tartott rendezvényre a Kárpát-medence minden részéből érkeztek meghívott vendégek. A horvátországi magyarság képviseletében Ognjenović Kettős Zsuzsanna zenetanár vett részt az eseményen, aki évtizedek óta azon fáradozik, hogy a magyar kultúra, a magyar hagyományok ápolásának igényét belenevelje a felnövekvő generációkba, munkája elismeréseként 2003-ban a Magyar Kultúra Lovagjává ütötték. 

A nemzeti rendezvény programjainak meghatározó gondolata ezúttal is a kultúra határon átívelő egysége, illetve az anyaországi és a külhoni magyarság kapcsolatainak erősítése volt. Az ünnepség szónokai is ezt hangoztatták Semjén Zsolt, nemzetpolitikáért felelős tárca nélküli miniszter beszédében többek között azt mondta, hogy a nemzet teljességében csak akkor tud megmaradni, ha minden nemzetrésze megmarad.

Felidézte az Országgyűlés döntését is négy évvel ezelőtt a honosításról, ami lehetővé tette a nemzet közjogi egyesítését. Ez az egyetlen lehetséges válasz Trianonra – mondta, hozzátéve: széttéphették az országhatárokat, üldözhettek és üldözhetnek minket, de a nemzet nyelvében, kultúrájában, történelmében mindig is egységes volt.

A nemzetpolitikáért felelős tárca nélküli miniszter rögzítette: nem sok nemzet van, amelyik egy ilyen csapás után megmarad. Politikai és gazdasági csoda, amit gróf Bethlen István tett, ahogy néhány év alatt talpra állították az országot. A magyar nemzet büszke lehet rá, hogy túlélte Trianont – mondta.

Hozzátette:  büszkék lehetünk azokra a hőseinkre, akik határokon túl sokszor a legnehezebb helyzetben kitartottak a magyarságuk mellett kockáztatva nemegyszer az életüket, egzisztenciájukat, szabadságukat, jövőjüket.

Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár a Nemzetpolitikai Kutatóintézet Trianon következményei a 20. és 21. században: kisebbségi kérdések Európában című tanácskozásán, a nemzeti összetartozás napjának hivatalos állami kísérő rendezvényén azt mondta, akkor erősíti Magyarország a nemzetpolitikáját, „amikor elmegy Brüsszelbe és határozott vitát folytat a bankadóról vagy a rezsicsökkentésről”.

Magyarországra akkor tudnak támaszkodni a külhoni magyarok, ha Magyarországon olyan kormány van, amely minden kérdésben határozottan képviseli a saját érdekeit, mert akkor lehet arra számítani, hogy képviselni fogja a szomszédos országokban élő nemzetrészek érdekeit is – szögezte le Répás Zsuzsanna.

Éltető hagyomány09-nemzeti-rendezveny-1

A Magyarság Háza különleges esemény részesévé tette a távoli országokban élő magyarokat: az Éltető hagyomány – Kárpát-medencei örökségünk című rendezvény kora esti gálaműsorát egyenes, élő internetes közvetítéssel követhették az egész világon.

Az ország politikáját, ön- és jövőképét, történelemszemléletét, nemzetstratégiáját alapvetően határozza meg az összetartozás, amelyről azért kell beszélnünk, mert szét vagyunk szakítva – mondta Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter a gálaműsor kezdetén. Hozzátette, az, hogy a magyar nemzet határai nem esnek egybe Magyarország határaival, olyan tény, ami nélkül nem lehet gondolkodni a jövőről.

A miniszter hangoztatta, hogy van közös Kárpát-medencei jövő, de minderről beszélni kell, gondolkodni, tervezni, stratégiát alkotni és azt megvalósítani. Hozzáfűzte, hogy ezen a napon a magyarság megüzenheti a világnak, „képesek vagyunk átlépni a haragon, amely a nemzeti traumát övezi”.

Az ünnepi gálaműsorban a Magyarság Háza tehetséggondozó programjában részt vevő Kárpát-medencei néptáncosok és népzenészek, valamint a Fölszállott a páva című tehetségkutató verseny szereplői működtek közre.

– Felemelő volt az egész megemlékezés. A gálaműsor valóban a magyar nemzet egységét tükrözte, a Kárpát-medence minden régiójának zenei kultúrájából kaptunk ízelítőt – mondta Ognjenović Kettős Zsuzsanna, aki több horvátországi magyar kultúregyesület és énekkar művészeti vezetője.

A nemzeti összetartozás napjáról 2010 óta emlékezünk meg június 4-én a trianoni békediktátum aláírásához kapcsolódva.

 

 

{fcomments}