Negyvennégy év után bevezették a villanyáramot

194
Ég a lámpa 44 év után Kistót János, Jankovics Róbert és a Huszár család

Dárda: Huszár Mihály és felesége, Julianna 1978 óta az ún. Đombik falurészen él, a Bellye Rt. topoliki farmja felé vezető útnál. Negyvennégy éven át éltek „sötétségben“, aztán most Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk és Kistót János, a dárdai HMDK-alapszervezet vezetője, a járási magyar kisebbségi önkormányzat elnöke közbenjárásának köszönhetően a HEP (horvát elektromos művek), valamint a Dárdai járás finanszírozásával bevezették hozzájuk az elektromos áramot.

A Drávaszög legtöbb településén a két világháború között nem volt villanyáram. Dárdán 1938 óta világíthatnak elektromos izzóval a háztartások. Számunkra, akik a 21. században élünk, már internet nélkül is elképzelhetetlen az élet, nemhogy elektromos áram nélkül. Áramra van szükség a fűtéshez, a hűtéshez, a házimunkához, a szórakozáshoz, az információszerzéshez stb. Éppen ezért olyan hihetetlen a dárdai Huszár házaspár története, akik negyvennégy éven át éltek elektromos áram nélkül.

A történet az 1965-ös árvízzel kezdődik, amelynek következtében lakhatatlanná vált Topolikpuszta. Lakosainak többsége Dárdára költözött, Huszárék pedig itt leltek új otthonukra, az ún. Đombik falurészen, a Bellye Rt. topoliki farmja felé vezető útnál. Házukon kívül mindössze egy lakóház van még ezen a környéken, illetve néhány telek, valamennyinek magyar a tulajdonosa. Az illetékesek szerint e terület Dárdától való távolsága az oka, hogy mind ez ideig nem juttatták el ide az áramhálózatot.

Huszárék minden korábbi próbálkozása kudarcot vallott. A házaspár közel fél évszázados kálváriája a múlt hónapban ért véget, egy hosszú és költséges projektnek köszönhetően. Kistót János, a dárdai HMDK-alapszervezet elnöke Jankovics Róbert parlamenti képviselőnktől, a HMDK vezetőjétől kért segítséget, aki a HEP-hez, a horvát villamos művekhez fordult. Mivel az áramot 800 méteres távolságból kellett idevezetni, ráadásul – a jobb minőség érdekében – a föld alatt, átfúrva több aszfaltszakaszt, többek között az Eszék felé vezető elkerülő utat, az összeg (áfa nélkül) 120 ezer kúnát tett ki. Jankovics Róbert közbenjárására a HEP vállalta, hogy finanszírozza az összeg felét, míg a másik részét Anto Vukoje elöljáró döntésének köszönhetően a Dárdai járás fizette a költségvetéséből.

Július 18-án, amikor Jankovics Róbert és Kistót János ellátogattak Huszárékhoz, már villanyégő világította meg a konyhát, ahol fogadták őket. Mindketten hálás köszönetüket fejezték ki a segítségért, amelynek köszönhetően méltóbb körülmények között tölthetik időskori éveiket.

Kistót lapunknak úgy nyilatkozott, a projekt megvalósulásának köszönhetően most már a többi érintett lakos is a standard áron csatlakozhat a hálózatra, ha szeretne, de a turizmus terén is hasznosíthatják ezt a falurészt, például kerékpáros kempinget is ki lehet alakítani, ugyanis bicikliút húzódik a közelben.