Nagy lehetőségek az Erdődi járás idegenforgalmában

0
252
Móger László

Az Erdődi járásban működő Turisztikai Közösség fő célkitűzései közé tartozik a falusi turizmus fejlesztése, a vállalkozási és a munkahelyteremtési lehetőségek bővítése, a hagyományok és a kultúra ápolása, fesztiválok szervezése. A Közösség idei terveivel kapcsolatosan , az ellenőrző bizottság tagja elmondta, több olyan tervük is van, amely reményeik szerint még több látogatót vonz majd a térségbe.

Erdőd határában, a Duna fölé magasodó dombon áll a híres, a 15. század végén, téglából épült vár. Egyik kör alakú, az itáliai reneszánsz épületeket idéző tornya csaknem eredeti állapotában maradt fenn. Aztán ott van a járási központban a hatalmas borospincét rejtő, valamikor impozáns egyszintes kastély, amely egykoron az uradalom központja volt. Az almási kegyhelyre évente jelentős számú hívő zarándokol el. Az Erdődi járás területe híres borvidék is. Az itt található legnagyobb, 75 ezer liter térfogatú, 150 éves tölgyfából készített hordó még a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült. A járás területén több olyan terület is van, amely vadászatra és halászatra alkalmas. A Duna közelsége, a dimbes-dombos táj már eddig is kedvelt célpontja volt a közeli városok lakóinak. A járás Turisztikai Közösségének az idei évre pedig több olyan terve is van, amelyek még több látogatót vonzanak majd a térségbe.

– Fontos, hogy a turisztikai közösség testületeibe olyan személyeket választottak, akik már eddig is valamilyen módon hozzájárultak a járás idegenforgalmához. Így például Hugyik Imre, aki a Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület elnökeként a Dályhegyi Virágkarnevál, vagyis a térség egyik legjelentősebb rendezvénye egyik szervezőjeként sokat tett azért, hogy a járás határain túl is megismerjenek bennünket, hagyományainkat, népviseletünket – mondja Móger László, a járási turisztikai közösség ellenőrző bizottságának a tagja, aki egyben a járási magyar kisebbségi tanács elnöke is, munkájából kifolyólag pedig már évek óta a vadászturizmus területén is tevékenykedik, így ennek az ágnak most ő lett a koordinátora.

A turisztikai közösség főbb céljai között szerepel a falusi turizmus fejlesztése, a vállalkozási és a munkahelyteremtési lehetőségek bővítése, a hagyományok és a kultúra ápolása, ezen belül pedig a már „bejáródott” rendezvények, fesztiválok megszervezése a jövőben is.

– A népszerű rendezvényeket behatárolt lehetőségeink ellenére is támogatni fogjuk. Ami a terveinket illeti, a vadászturizmus például még nagyobb szerepet kap majd a térségben, ezenkívül egy tanösvényt is szeretnénk kialakítani, amely Dályhegytől egészen Erdődig vezetne, hiszen a környéken egyedülálló arborétummal rendelkezünk: 64 fafajta található itt, de több védett vadvirág is nyílik a környéken. Természetesen az első lépés egy együttműködési szerződés aláírása lesz a Horvát Erdészettel, mivel a terület az ő hatáskörükbe tartozik. A mai világban nagyon fontos, hogy a világhálón is jelen legyünk, ezért a közösség honlapját is folyamatosan fejlesztjük – mondta végezetül Móger László.

Tervekből tehát nincs hiány, így ha sikerül őket megvalósítaniuk, akár turistaparadicsom is lehet az Erdődi járából.