Na putu prema Božiću

27

DARUVAR – Zajednica Mađara Daruvar organizirala je svečani program pod nazivom „Božićni put“ u Zavičajnom muzeju Daruvar gdje prikazuju važne datume i mađarske običaje uoči i tijekom Božića.

Programima koji nas uvode u blagdansko ozračje nema niti veličine, niti broja, tako je to i kod Mađara Zapadne Slavonije. Zajednica Mađara Daruvar prošloga je tjedna pokazala mađarske običaje vezane uz Božić u Zavičajnom muzeju Daruvar. Cilj je bio kroz etnografsku izložbu, kulturni program i gastronomsku ponudu približiti zainteresiranima običaje koji su dijelom mađarske Božićne tradicije.

-Prošle godine je češka zajednica bila domaćinom prikazivanja Božićnih običaja, ove godine smo mi, Mađari, dobili priliku to organizirati. Puno je zajedničkih, odnosno sličnih običaja i držimo važnim te običaje pokazati i upoznati ih s mladima. U radu su sudjelovali svi, bile su velike pripreme kako bismo se dostojanstveno pripremili na blagdane – rekla je Snježana Sabo, predsjednica Zajednice Mađara Daruvar. Članice udruge ispekle su tradicionalne mađarske kolače, uz koje su ponudile čaj, kuhano vino i kuhanu rakiju. Programu se pridružilo i Društvo Mađara Pakrac koji su, na radost sudionika, pekli palačinke. Glazbenu podlogu programu s Božićnim pjesmama dali su zbor udruge Hungarika i učenici mjesne osnovne škole koji pohađaju nastavu mađarskog materinjeg jezika, a slijedio je glazbeni sastav Tenkes Zenekar iz Mađarske. Etnografski muzej je za ovu prigodu bio svečano okićen.Svečanosti su se, između ostalih, pridružili Róbert Jankovics, saborski zastupnik Mađara, predsjednik DZMH, Zoltán Császár, konzul Mađarske u Osijeku, Vladimir Bilek, saborski zastupnik, Tanja Novotni-Golubić, zamjenica župana Bjelovarsko-bilogorske županije i Vanda Cegledi, zamjenica gradonačelnika Daruvara.Program je održan uz potporu DZMH, Grada Daruvara i Zavičajnog muzeja Daruvar.   

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.