Mivel fűt(s)ünk 2020-ban?

Az időjárás meglehetősen hűvösre fordult, eljött az ideje, hogy feljebb tekerjük a radiátorok szabályozóját. Még mindig a fa- és a gáztüzelés a legnépszerűbb fűtési megoldások Horvátországban.

Sok háztartásban felmerül a kérdés, mivel is fűtsenek, mi a leggazdaságosabb? Egyesek a hagyományos tüzelőanyagokat részesítik előnyben, de egyre többen fűtenek gázzal, és számos alternatív fűtési lehetőség is van már.

Egyesek szerint a fa még mindig az egyik legolcsóbb fűtési megoldás, a köztudottan magas fűtőértéke miatt.

A fatüzelés olcsó, de munkaigényes

Fával tüzelnek a csúzai Kiss Rolandék, lakásukban hagyományos kályhában lobog a tűz.

– Magunk készítjük a tűzifát, mi megyünk érte az erdőbe évente négy-öt alkalommal, ez persze attól függ, hogy van-e segítségünk. A fa összevágása és hasogatása szintén hosszadalmas munka, de számunkra ez a legkifizetődőbb fűtési mód – állítja Roland, hozzátéve, hogy évente kb. 10 köbméternyi tűzifát használnak el, ez persze attól is függ, milyen a tél.

Kiss Roland

A fát nemcsak a hagyományos módon használhatjuk, hanem például fapellet formájában is. A fapellet egy megújult energiaforrás, annyit jelent, hogy maga a fűtőanyag fűrészporból készül. A rendkívül takarékos fapellet égési terméke nem károsítja a környezetet, hiszen égése folyamán oxigénnel semlegesíti az esetlegesen képződő káros anyagokat.

Az arany középutat a gázfűtés jelenti

A gázfűtés esetében az induló költségek jelentik a nagyobb kiadást. Leginkább akkor érdemes alkalmazni, ha könnyen rá lehet csatlakozni a vezetékes földgázra, ennek köszönheti a legtöbb társasház ezt a fajta megoldást. Gazdaságosságát tekintve a középmezőnyben helyezkedik el, olcsóbb, mint az áram, de a fatüzelésnél sem sokkal drágább. Ha beleszámítjuk a tűzifa elkészítésébe fektetett pénzt vagy időt, akkor már a gázfűtés javára billen a mérleg.

– Teljes mértékben elégedett vagyok a gázfűtéssel, elsősorban azért, mert egyszerűbb, ráadásul ha figyelembe vesszük, hogy a tűzifa beszerzése mennyi költséggel jár akkor is, ha az ember maga vágja, szállítja stb., hiszen az idő pénz, a végén biztos, hogy nem jöhetünk ki olcsóbban, mint a gáztüzeléssel, ami ráadásul tisztább megoldás is – állítja Varga Gábor, hozzátéve, nem fűtik túl a lakást, tehát munkaidőben, amikor üres a ház, takarékos szinten van a hőszabályzó, s csak délután kapcsolják föl 22-23 fokra. Ezt 22 éves tapasztalat alapján állítja, hisz ők már akkor áttértek a gáztüzelésre (gáztartály), amikor még Bellyén nem volt kiépítve a gázhálózat.

Varga Gábor

A villannyal való fűtés a legdrágább

Az elektromos árammal való fűtés ugyan tisztább, és kevesebb vele a bajlódás, nem kell gázszivárgásra vagy füstveszélyre számítanunk, s a kívánt hőfokot meg is tarthatjuk egy termosztát segítségével, azonban ez az egyik legdrágább megoldás. A villanyfűtés egyébként rásegítés lehet a hidegebb időszakokban a légkondicionáló berendezések fűtésfunkciójának a bekapcsolásával is. Ennek költsége is töredéke az egyéb fűtési módoknak – még ha sokan idegenkednek is tőle.