Miklós Soltész u Petrinji

Miklós Soltész, državni tajnik mađarske Vlade za vjerske i etničke odnose posjetio je gradilište osnovne škole u Petrinji koja se gradi uz potporu mađarske Vlade

47

U potresu oštećenoj Petrinji gradi se osnovna škola uz potporu vlade Mađarske, u okviru projekta vrijednog 25 milijuna eura. Kamen temeljac postavljen je prošle godine u lipnju, na svečanosti je sudjelovao i Miklós Soltész, državni tajnik mađarske Vlade za vjerske i etničke odnose, koji se 14. prosinca i osobno uvjerio u napredak izgradnje.

Krajem prosinca 2020. i početkom siječnja 2021. godine Središnju Hrvatsku pogodili su potresi jačine 4,5 – 6,3 po Richteru. Prirodna katastrofa najviše je pogodila grad Petrinju. U ovoj teškoj situaciji, mađarska vlada je prva ponudila pomoć Hrvatskoj, a osim toga pružila je potporu i u izgradnji škole i crkve. To se odnosi na I. Osnovnu školu, čija izgradnja napreduje izvrsnim tempom, završetak radova na novoj ustanovi očekuje se do kraja 2023. godine.

Gradilište je krajem prošle godine posjetio Miklós Soltész, državni tajnik mađarske vlade za vjerske i etničke odnose, kako bi se osobno uvjerio u tijek radova. U terenskom očevidu, državnog tajnika pratio je Csaba Demcsák, veleposlanik Mađarske u Zagrebu.

U novoj instituciji na tri nivoa, izgradit će se 20 učionica. U prizemlju će se nalaziti kuhinja, blagovaonica i osam učionica. Imat će sportsku dvoranu i jednu manju dvoranu za zajednička događanja. Na prvom katu nalazit će se administrativni uredi, zbornica, ured ravnatelja i još učionica, a na drugom katu će se pored učionica nalaziti i rehabilitacijski centar. Namjera je zgradu učiti pristupačnom i za osobe s otežanim kretanjem.

Inače, ustanova ima povijest dugu više stotina godina, ovdje je funkcionirala od 1700-tih. Prije potresa, škola se smatrala modernom, služila je i kao vježbaonica za Učiteljski fakultet.

Miklós Soltész više puta je posjetio potresom zahvaćena područja, gdje je donio više donacija iz Mađarske, time dokazujući izreku kako se prijatelj u nevolji zna, odnosno da se višestoljetni dobar odnos dvaju naroda i na ovaj način treba jačati.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.