Mennyire bio a biotermékként kínált áru?

193
11-biobio

Mára már a teljes körű táplálkozás megoldható a biogazdálkodás során termelt élelmiszerekből. Az viszont már más kérdés, hogy mennyire bio az a termék, amelyet ilyen címen adnak el, hiszen egyre több esetben derül ki, hogy nem ökológiai gazdálkodás során állították elő.

Biónak azt az élelmiszert nevezzük, amelyet az ellenőrzött ökológiai termelés szabályai szerint állítottak elő, azaz olyan földben termelték, amely legalább három évig pihent a hagyományos termelés után, és nagyobb távolságra fekszik a forgalmas utaktól, szennyezett vagy ipari területektől. A biotermék előnye, hogy mikroelemekben, vitaminokban gazdag, és kevés káros anyagot tartalmaz.

 

Mitől lesz bio a bio?

A növény termesztése folyamán a gazdák nem használhatnak műtrágyát, szintetikus növényvédőszert vagy gyomirtókat. Ezért a biotermesztésben nagyon fontos szerepet kap a megelőzés. Ez a vetésforgóra és a növénytársításra is vonatkozik. A trágyázás során pl. csalánlevet vagy más természetes anyagot lehet csak használni.

A biogazdálkodással nevelt állatokra is több előírás vonatkozik. Nem szabad pl. mesterségesen megtermékenyíteni. A tartási körülményeknek is természeteseknek kell lenniük, így szűk és zsúfolt ketrecbe se zárhatják őket. Csak a fajtájuknak megfelelő eledellel lehet őket etetni. Az újszülött állatot nem szabad idő előtt elválasztani az anyaállattól. Antibiotikumos kezelést sem kaphatnak, és még sorolhatnánk.

 

Mennyire bio?

Környezetgazdálkodási mérnökként végeztem, a környezetvédelmet előadó tanárom folyamatosan azt hangsúlyozta, hogy legalább 30 év kell ahhoz, hogy a termőföld megtisztuljon a növényvédőszerektől, műtrágyáktól, amit évek hosszú során adagoltunk a földekbe. Mi viszont bioterméket már három évet pihent földben is termelhetünk.

Nemrég egy biokukoricát termesztő terület mellett vitt az utam. Hogy a forgalmas úttól mindössze pár száz méterre termelt kukorica mennyire volt bio, az kérdéses. Lehet, hogy nem permetezték vegyszerekkel és műtrágyával sem szórták meg, de a sok autó által kibocsátott kipufogógáz biztosan nem kerülte el a területet!

Úgy gondolom, hogy biogazdálkodni csakis kisebb területeken lehet, hiszen nagyon sok fizikai munkát, emberi törődést igényel az effajta termelés. Ma még elképzelhetetlen egy 10 hektáros biogazdaság, az ilyennél legalább száz emberre lenne szükség a krumplibogarak leszedegetéséhez.

Egyébként sajnos a mai világban nagyon kevesen engedhetik meg maguknak a biotáplálkozást. Például a  bioalma kilójáért akár 15 kúnát is elkérnek. Az is zavaró, hogy sokan visszaélnek a biotermesztés iránti fokozódó érdeklődéssel. Legutóbb például arról szóltak a hírek, hogy egy rakomány sárgára színezett csirkét foglaltak le, amit háztáji szárnyasként kívántak piacra dobni…