Megjelent a Horvátország magyar irodalma című antológia

432
08-Kontra-cimlap

Újabb értékes darabbal gazdagodott a horvátországi magyar könyvállomány, a napokban jelent meg ugyanis a laskói Kontra Ferencnek – a darázsi születésű, jelenleg a Vajdaságban élő írónak – a Horvátország magyar irodalma a kezdetektől napjainkig című antológiaszerű műve. A könyv a HunCro Médiaközpont gondozásában látott napvilágot.

„Horvátországban egy ideig gimnáziumban tanítottam, először megütköztem azon, mennyire nem ismerik a tanítványaim legszűkebb szülőföldjük irodalmát. A gimnáziumi órákon rosszat sejtve érdeklődtem, hogy ismerik-e legalább a legjelesebbek munkásságát. Mert legyen bármilyen egy tanterv vagy irodalomtanítási koncepció, illik olvasni a szülőföld irodalmát is. Kiderült, hogy már az általános iskolából magukkal hoztak értékes ismereteket, de amikor a konkrét művek kerültek volna szóba, rendre csönd lett. És valaki azzal bátorkodott megtörni a hallgatást, hogy azt mondta, ilyen könyvünk nincs.

Ettől a pillanattól eredeztethető az elszántságom, hogy ennek utánajárjak.” – írja a könyv előszavában Kontra Ferenc, akiben ekkor tudatosult, hogy a szakemberek és az olvasók egyaránt régóta igényelnek egy olyan átfogó áttekintést, amely Horvátország magyar irodalmát merőben új nézőpontból tekinti át. A könyv mindenképpen hiánypótló vállalkozás. Útmutatást nyújt azoknak, akiket az irodalom terei, átfedései, kölcsönhatásai és önképe foglalkoztat, továbbá azok is haszonnal forgathatják, akik hivatásszerűen foglalkoznak a könyv szerzőinek munkásságával.

A kötetben a vázlatos irodalomtörténeti összefoglaló mellett külön fejezet foglalkozik a horvát-magyar irodalmi kapcsolatok kérdésével. A könyv számottevő szépirodalmi válogatást is tartalmaz, ma már szinte hozzáférhetetlen ritkaságokkal. A 650 oldalas kötetben kislexikon és íróportrék is olvashatóak.

A könyvet a szerző a kolozsvári Bretter György Irodalmi Kör rendezvényén is bemutatja  április 5-én, és hamarosan egy drávaszögi helyszínen is megismerkedhetnek vele az érdeklődők.