MédiaTér konferencia Kolozsváron

0
583
06-mediater_kolozsvar-1

A Kolozsváron lezajlott MédiaTér konferencián a Kárpát-medencei szórványmagyarság és a közmédia viszonyát vizsgálták meg. A találkozón Horvátországot Kriják Krisztina, az MTI zágrábi tudósítója, a Kós Károly Kollégium horvátországi régiófelelőse, valamint Makkai Béla docens, a Károli Gáspár Református Egyetem tanszékvezetője képviselték.

- Reklám -

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, a Video Pontes Stúdió és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Kós Károly Kollégiuma által szervezett tanácskozáson többek között arra a kérdésre keresték a választ, hogy mi a magyar közmédia szerepe az asszimilációs folyamatok lassításában, megakadályozásában, hogyan használhatják a médiát saját identitásuk megőrzésére a szórványközösségek.
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes videoüzenetében arra hívta fel a figyelmet, hogy a média a szórványban a tájékoztatáson túl a magyar szót, a kultúrát, a közösségtudatot is jelenti.
A konferencia nyitóelőadását tartó Szabó László Zsolt, az MTVA vezérigazgatója kijelentette, 2015-től a közmédia is tervezi a magyar szórvány napjának megünneplését. November 15-én olyan tematikus műsorok sugárzását tervezik, amelyekkel felhívják a figyelmet a szórványban élő magyarok helyzetére.
A tanácskozásra mintegy 150 résztvevő érkezett Erdélyből, Felvidékről, Vajdaságból, Kárpátaljáról, Muravidékről, Horvátországból és Magyarországról.
Horvátországot Kriják Krisztina, az MTI zágrábi tudósítója, a Kós Károly Kollégium horvátországi régiófelelőse, Makkai Béla docens, a Károli Gáspár Református Egyetem tanszékvezetője, valamint Hordósi Dániel és Tatai Igor, lapunk munkatársai képviselték a konferencián.
Kriják Krisztina a Média Hungarica Művelődési és Tájékoztatási Intézet által készített Kórógy vára, hírös vára című dokumentumfilmből mutatott be részletet, Makkai Béla pedig a horvátországi magyar sajtótermékek történetéről, a horvátországi magyar szórványról tartott előadást.

 

{comments}