„Markolómaffia” – balkáni bűnözők tartják rettegésben a német építőipart

0
104

Az elmúlt években egyre több nagy értékű munkagép tűnt el nyomtalanul a németországi építkezésekről. A rejtélyes jelenség mögött a jelek szerint balkáni maffiózók állnak, akik a Der Spiegel német lap értesülései szerint már több millió eurós kárt okoztak a német építőiparnak.

Balkáni bűnözők egy csoportja leleményes tervet dolgozott ki a gyors meggazdagodásra. A markolómaffia néven elhíresült csoport a német vállalatok jóhiszeműségét kihasználva nagy értékű munkagépeket lovasít meg különböző építkezésekről Németország-szerte. A módszer többnyire ugyanaz: a bűnbanda tagjai telefonon keresik meg a lízingcégeket, magukat egy-egy olyan ismert német építőipari vállalat munkatársának kiadva, mellyel a cégnek szerződése van. A maffiózó telefonon rendel egy munkagépet egy megadott építkezésre, amit a lízingcég le is szállít, hiszen munkatársai azt hiszik, hogy a gépet megbízható partnerük rendelte. Mivel az építkezés dolgozói nem tudnak az álmegrendelőről, ezért általában nem törődnek az új markolóval, rakodóval, buldózerrel, ami megjelenik a munkatelepen. A szemfüles bűnözők sem teketóriáznak sokáig, hamar kamionra rakják a gépet, melyek sorsa attól fogva már követhetetlen. A durva turpisságra jellemzően akkor derül fény, amikor kiszámlázzák a gép lízingköltségét, ezzel akkor szembesül először az építőipari cég, melynek nevében megrendelték a gépet. A Spiegel információi szerint az eltulajdonított gépeket egy ideig raktárakban pihentetik, ezalatt meghamisítják azok adatait, majd Szlovéniába és Horvátországba viszik értékesíteni őket.

Nagyot lehet kaszálni

Egy építkezéseken használatos markoló átlagos ára körülbelül 200 000 euró, ezért ezeken sokat lehet kaszálni. Az elkövetők körében a legnépszerűbbek a Zeppelin CAT vállalat gépei, melyekből a Spiegel szerint az elmúlt három évben csak Hamburg környékéről 16-nak veszett nyoma ily módon. Mivel a banda az egész országban garázdálkodik, vélhetően a fenti szám jóval nagyobb.

A Märkische Allgemeine lap szerint a „markolómaffia” akár 50 millió eurós kárt is okozhatott a német építőiparnak. A helyi rendőrség tehetetlen az ügyben, mivel általában nem kerülnek elő az ellopott gépek, és az elkövetőket sem érik tetten. Egyetlen kiindulási pontjuk, hogy a szemtanúk szerint általában horvát rendszámú teherautók érkeznek a munkagépekért. Több lízingcég döntött ezért úgy, hogy magánnyomozókkal keresteti eltűnt gépeit, illetve szigorít a lízingbeadási feltételeken. A detektívek nagyobb sikerrel jártak, és több gépet is sikerült előkeríteniük Horvátországban és Szlovéniában is, ám ezek még nem kerültek vissza jogos tulajdonosukhoz, mivel bizonyítékként lefoglalta őket a rendőrség. Utólag az is kiderült, hogy az építkezési nagygépekből Bosznia-Hercegovinába, Szerbiába, Albániába, sőt még Törökországba is jutott, ám az elkövetőkről továbbra sincs semmilyen nyilvános információ. A magánnyomozók arra is felfigyeltek, hogy a jelenség alacsonyabb szinten már hosszú ideje zajlik. Kezdetben a rablók csak olcsóbb szerszámokat tulajdonítottak el, ám idővel megnőtt az étvágyuk, és nem érték már be a pár száz euró hasznot hozó fúró- és hegesztőgépekkel.