Májusfaállítás helyett szalmáznak Újbezdánban

0
498
cmlap---szalmzs

A minden évben olyannyira várt majálisozást sajnos sokak számára lehetetlenné tette az esős, borult időjárás, de a régi szokásoknak, mint amilyen például a májusfaállítás vagy a szalmázás, idén is sokan hódoltak.

Május elseje a munka ünnepe, a nemzetközi munkásmozgalmak által kiharcolt hivatalos állami szabadnap, amelyen a dolgozók által elért gazdasági és szociális vívmányokat szokták megünnepelni. Idén ez a nap vasárnapra esett, így ez azoknak, akik hét végén amúgy sem dolgoznak, nem jelentett plusz szabadnapot.

Május 1-jét a legtöbben a szabadban szeretik tölteni, de idén a rossz időjárás sokakat megakadályozott ebben. Az erdőkben, réteken, vízpartokon majálisozók csak az esőtől és széltől védő sátorokban hódolhattak a természet lágy ölén történő pihenésnek, ételkészítésnek.

 

Májusfa helyett szalmázás

A májusfát Európa-szerte a természet újjászületésének szimbólumaként tartják számon, gyakorlatilag azonban már csak a falvakban, kistelepüléseken állítják fel.

A falu szalagokkal díszített májusfájának felállítása közösségi esemény. Vidékünk több magyarlakta falvának központjában idén is sor került a májusfaállításra. Ezeken a településeken a fiatal fiúk között még él a hagyomány, mely szerint a lányos házak elé is májusfát kell állítani, bár a szokás erőteljesen megkopott, és évről évre egyre kevesebb ilyen jelkép látható a házak előtt. Újbezdánban például a szalmázás váltotta fel a májusfaállítás hagyományát.

– A május első napjára virradóra Újbezdánban már a szalmázás hagyományát éltetik a fiatalok, ami egy régi helyi szokás, az idősebbek még jól emlékeznek rá. Lényege a lányok bosszantása, megdolgoztatása. Az éjszakai órákban ugyanis fiúk egy csoportja szalmával borítja be a lányos ház udvarát, valamint elviszik a kiskaput, esetleg az udvarban található bicikliket. A lányok így másnap egész nap söpörhetik a ház környékét, az elcsent dolgok visszaszerzése azonban általában a szülők feladata. Olyan eset is volt, hogy egy leányzó kerékpárját a faluközpontban álló egyik fára akasztották fel – meséli az újbezdáni Pálinkás Krisztián, aki lányos apukaként szintén megtapasztalhatta a szalmázás hagyományának bosszantó gyakorlatát, hiszen elsején ő is keresgélte a kiskaput a faluban.

A szalagos fák egész hónapban lengedeznek majd a házak előtt, amelyeket május utolsó napján távolítanak el majd ugyanazok, akik el is helyezték őket. Ekkor pedig a lányok általában meg is vendégelik a májusfaállító legényeket.

10-majalis-k

10-majlis