Magyar a világ legdrágább bora

A minap az amerikai CNN Travel számolt be róla, hogy Magyarországon készült a világ legdrágább bora.

Egészen pontosan a 2008-as Royal Tokaji Esszencia. Egyetlen palackja 40 ezer dollárba, azaz kb. 27 000 kúnába kerül.

Már tavaly is az újságok címlapjára került ezzel a hírrel a Royal Tokaji Borászati Zrt. Idén azért vették elő az esszenciáját, mert 20 egyedi magnum palackot töltöttek meg vele, amiből 11 állítólag már el is kelt, de valószínűleg a lejárati idő előtt el tudják majd adni a többit is.

A magyar bortörvény szerint az esszenciát maximum félliteres palackokba lehet tölteni. Ebből a borból eddig nem létezett magnum palackos kiszerelés.

Hogy mi adja a különlegességét? Az itt előállított édes borok a „nemes rothadásnak” nevezett botrytis cinerea penésztől függnek, amely kiszárad a szőlőből a szőlőben, és ettől barna mazsolára hasonlít leginkább a szem.

Az Esszenciához csak a legjobb aszú szőlőt szabad fölhasználni, amelyet teljes egészében a bogyós gyümölcsök levéből készítenek. Ebben az az érdekes, hogy a legtöbb bort alapborral készítik és ahhoz adnak hozzá még szőlőt, hogy hígítsák édességüket.

Körülbelül egy kilogramm „hihetetlenül érett” aszú szőlő csak egy teáskanálnyi előállítására elég, míg nagyjából 20 kilogramm aszú szőlőre van szükség egy 37,5 centiméteres üveg borhoz, amely megközelítőleg 3% alkoholt tartalmaz. A 2008-as Esszenciát 8 év érés után palackozták csak, ennek köszönhetően viszont az alkoholtartalma egy kicsit magasabb, 4%.

Esszenciát csak olyan években lehet előállítani, amikor tökéletes időjárási körülmények állnak fenn a botrytis számára. 2008 egy különösen lenyűgöző év volt borászati szempontból. (ridikul.hu)