Lottómilliomosok sorsa

Cassy Carrington és Matt Topham

A hatalmas lottónyeremények az átlagember számára szinte felfoghatatlan gazdagságot jelentenek. Bizonyára sokan eljátszottak már a gondolattal: milyen is lenne az életük, ha telitalálatot érnének el? Az alábbi írás segítségével néhány lottómilliomos sorsába pillanthatunk be.

A mai lottó ősének tekinthető „parlamenti sorsolás” a 16. századi Genovában terjedt el, ahol a városi tanács öt tagját kilencven polgár közül sorsolták ki, s a nép fogadást kötött a személyükre. Az anyagi nehézségekkel küzdő elöljáróság 1620-ban intézményesítette az egyre kedveltebb foglalatosságot, és a genovai rendszerű lottó rövidesen Európa több országában is meghonosodott. Mária Terézia 1762-ben állami monopóliummá nyilvánította, és Magyarországon is engedélyezte a lutri vagy lottéria néven ismert szerencsejátékot, amelyet 1897-ben az osztálysorsjáték váltott fel. A második világháború után a totó jött divatba, a lottó ismételt bevezetéséről csak hatvan év szünet után született döntés: az első sorsolást anyaországunkban 1957. március 7-én tartották.
A magyar lottó történetének legnagyobb nyereményét 2003. november 29-én fizették ki, összesen 5 092 890 758 forintot (kb. 131 millió kúnát). A szerencsés nyertes a száz leggazdagabb magyar listájára is felkerült – s nem is kell az utolsó helyen szerénykednie –, de még így is sokkal kisebb az esély lottózásból milliárdossá válni, mint munkával megszerezni egy ilyen hatalmas vagyont.  Olaszországban a közelmúltban több mint 1 milliárd kúnának megfelelő összeget egy apró toscanai faluban feladott szelvény tulajdonosa vihetett haza. A rendkívüli összeg egész Európában rekordot döntött, de a „világcsúcshoz” még ez is kevés volt: az amerikai MegaMillions nevű szerencsejáték főnyereménye 2007 márciusában több mint 1,1 milliárd forintot ért.
 

Véletlen nyertesek
Az amerikai Benett Scott egy bolti eladó hibájából lehetett a 2,1 millió dollár (kb. 12 millió kúna) boldog tulajdonosa. Kitöltött szelvényét az eladó ugyanis nem a férfi kérésének megfelelő játékban, hanem egy másikban adta fel. Ezt a kellemes végeredményt hozó tévedést szerencsére csak utólag vették észre. Nagy nyereményüket három gyermekük taníttatására, a konyha felújítására fordították, na meg némi karácsonyi ajándékra.
Van olyan nyertes is, aki csak egy új tornacipőt vett a vagyonból, a pénz nagy részét gyerekeinek és a nagybátyjának adta Julie Cervera, akinek a legjobbkor jött a 23 millió dollár (több mint 132 ezer kúna). Csak öt hónappal a sorsolás után jött rá, hogy nyert, ezt megelőzően viszont komoly anyagi gondokkal küszködött, a villanyt is kis híján kikapcsolták nála. A lottóhatóság már a bolt kameráinak felvételét is közzétette, így kerestette a titokzatos nyertest. Ekkor ismert lányára a hölgy, aki az ő kérésére vette meg a nyertes szelvényt. A beváltási határidő előtt néhány nappal így meg is kaphatták nyereményüket.
Egy fiatal pár, Cassy Carrington és Matt Topham az EuroMillions főnyereményét, 45 millió fontot (kb. 421 millió kúnát) tudhat magáénak. Kétségkívül a legnagyobb csoda, ami életük során történt velük, hiszen az esküvői tortára sem volt elég pénzük korábban. Az egyetlen vágyuk egy békés kis otthon volt, aminek megvásárlását sokan nem is értették. Ugyanis egy forgalmas főút melletti, zömében szegényebbek által lakott részen található. Több barátjuknak adtak a mesésen nagy nyereményből, de elszórni semmiképpen sem akarják. Ha a házat nem is, de a kocsit illetően igencsak a legjobbra törekedtek: egy vadonatúj Jaguar XK Coupe jelzi, hogy a fiatalok azért nagyon is örülnek a nyereménynek.
 

A harmadik szelvény volt a szerencsés
Dave Dawes és menyasszonyaNagy-Britanniában él Dave Dawes, az a 41 éves férfi és menyasszonya, akik 101 millió fontot (kb. 790 millió kúna ) nyertek. A korábban egyszobás bérlakásban élő párnak ez volt élete harmadik lottószelvénye. Nyereményük egy részét – pontosan 1-1 millió fontot (kb. 8 millió kúnát) – 20 olyan barátjuknak, illetve családtagjuknak adták, akik eddigi életük során segítették őket. A többiből pedig egy saját házat és egy, a korábbinál jóval drágább és nagyobb jegygyűrűt vásárolt párjának a férfi.
Szintén brit az a nyertes pár, akik a korábbi életüket szerették volna élni a nagy nyeremény után. Adrian Bayford és felesége a 148 millió font (kb. 1,3 milliárd kúna) birtokában bizonyára boldog gondtalanságban is élhettek volna, ha nem fedik fel kilétüket a nyilvánosság előtt. Hiszen nem költekeztek, csupán egy skóciai rokonlátogatásra repültek el. Az arcukat vállaló nyerteseknek azonban be kellett zárni hangszerboltjukat, mert lassan több volt a kéregető, mint a tényleges vásárló.
Roger Griffith is megfogta az isten lábát, amikor telitalálata volt a lottón, 17 millió kúnának megfelelő angol fontot nyert, amit aztán jól elherdált, és a bankszámláján nem maradt több, mint 7 font, azaz alig több mint 60 kúna. Roger és felesége először felmondott a munkahelyén, beköltöztek egy 6 millió kúnát kóstáló, kacsalábon forgó palotába, majd két gyereküket magániskolába íratták évi 90 ezer kúnának megfelelő összeg ellenében. Ezek mellett utazgattak, ékszereket és luxus sportautókat vettek, vagyis nyakló nélkül költekeztek. A mesés nyeremény egy része a tőzsdén úszott el. Vállalkozásaik is sorra csődöt mondtak. A befizetetlen számlák tengere végleg ellepte őket. 2010-ben még a házuk is kigyulladt, majd pár hónapra rá házasságuk is véget ért. Mostanra rosszabb a helyzetük, mint a milliók előtt volt.
Évente több millió nyereményt nem váltanak be Fortuna kegyeltjei. Horvátországban a múlt héten egy Velika Goricán befizetett szelvény vitte el a jackpotot, lapzártánkkor még várták a szerencsés játékos jelentkezését.
A hirtelen jött gazdagság komoly terhet jelent a legtöbb ember számára. A hatalmas öröm mellé rendkívül erős stressz is társul, ezt pedig sokan nem tudják feldolgozni.

 

{fcomments}