Külhoni magyar hallgatóknak tartott továbbképzést a nemzetpolitikai államtitkárság

Magyarok a Kárpát-medencében – képzések, vállalkozások, munkaerőpiac címmel tartott szakmai továbbképzést külhoni magyar főiskolai és egyetemi hallgatók számára a hétvégén a nemzetpolitikai államtitkárság.

A nemzetpolitikai államtitkárság tájékoztatójában azt írta: a munkaerőpiaci igények változása nagyban befolyásolja az oktatás rendszerét, nőtt az igény a jól képzett szakemberek iránt, és a fiataloknak korszerű tudást kell kapniuk. Az oktatási és a gazdasági rendszer közötti igények egymáshoz közelítése mellett olyan kezdeményezésekre is szükség van, amelyek segítik a megszerzett kompetenciák gyakorlatban történő hasznosítását.

A szakmai hétvége a továbbképzés mellett a határon túli magyar közösségek megmaradását is szolgálja, találkozásuk elősegíti a fiatalok közti együttműködést, a magyar-magyar kapcsolatok erősítését.

A résztvevőket beküldött önéletrajz és motivációs levél alapján, előzetes pályáztatás útján választották ki, így a konferenciára 80 külhoni magyar főiskolai és egyetemi hallgató érkezett: Erdélyből 40, a Vajdaságból 18, Kárpátaljáról 12, a Felvidékről 9, Horvátországból 1 diák. A hallgatók érdeklődési körüket és felsőfokú tanulmányaikat tekintve vegyes összetételűek: orvos-, jogász-, közgazdász- és politológusjelölt is volt a résztvevők között.

A háromnapos konferencia keretében, a szakmai program nyitányaként pénteken vitaestet tartottak, amelyen a hallgatók kifejthették véleményüket a Brexit és a remélt budapesti olimpia kapcsán. Felszólalt Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár is.  Szombaton Gulyás Gergely, az Országgyűlés és a Fidesz-MPSZ alelnöke tartott előadást.

A konferencia horvátországi résztvevője Hordósi Dániel volt, aki a Budapesti Corvinus Egyetem  mesterképzős hallgatója nemzetközi kapcsolatok és diplomácia szakon. Elmondta, azért jelentkezett a három napos programra, mert a szülőföldön való boldogulást fontosnak tarja, az előadásokon elhangzottakat pedig a jövőben kamatoztatni tudja.

– A konferencián Magyarország vezető politikusain kívül külhoni fiatal vállalkozók is bemutatkoztak, akik saját tapasztalataikat is megosztottak a jelenlévőkkel. Számomra a politikai rész volt a legérdekesebb, ugyanis beszélgethettünk vezető politikusokkal, és a határon túli magyarság problémáira is felhívhattuk a figyelmet. Így például Gulyás Gergelytől többek közt arról is érdeklődtem, hogy a határon túli egyetemistáknak járó ösztöndíj összege, amely tizenöt éve változatlan, emelkedik-e a jövőben – mondta Hordósi Dániel, aki örül annak, hogy részt vehetett a konferencián és képviselhette a horvátországi magyarságot.