Kürtőskalács Eszéken

388
riport---gajnok-istvn

Szentlászló – A szentlászlói Gajnok István néhány hete azt a célt tűzte ki maga elé, hogy megismerteti, aztán pedig megszeretteti az eszékiekkel a hagyományos magyar édességet, a kürtőskalácsot. Falatozója az egyik eszéki áruház parkolójában található.

A cukrozott, tekert tészta a magyarok körében jól ismert édesség, ami nem is csoda, hiszen magyar eredetű recept alapján készül.

A kürtőskalács jellegzetes erdélyi specialitás, a Székelyföld nemzeti süteménye, melyet a régi időkben csak esküvők, egyházi ünnepek, keresztelők alkalmával készítettek, mára azonban már a hétköznapokban is gyakran az asztalra kerül. A különböző tömeges, elsősorban szabadtéri rendezvényeken első számú kedvenc az illatával csábító, többféle ízesítésben kapható finomság, melyet nem csak a gyerekek, de a felnőttek is szívesen fogyasztanak. Nekünk tehát nem kell bemutatni a kürtőskalácsot, Horvátországban azonban egyelőre még abszolút újdonságnak számít. A szentlászlói Gajnok István április elseje óta Eszéken készíti és árulja a magyar különlegességet. Az arra járó emberek egyelőre még inkább csodálkozva szemlélik a horvátul csak „motani kolač“-nak (tekert kalács) nevezett süteményt.

 

Három éve vágott bele

Gajnok István a szlavóniai Szentlászlón él. Amikor faluja elesett (1991), Eszékre menekült, majd pedig a magyarországi Siklóson lakott több évig a feleségével és gyerekeivel. Végzettsége szerint villanyszerelő, de tűzszerészként dolgozik. Az elmúlt években azonban alig volt munkája, így három évvel ezelőtt volt feleségével vágtak bele a kürtőskalács-készítésbe. Már a kezdet sem volt egyszerű, hiszen rengeteg tájékozódás és utánajárás révén sikerült csak minden szükséges hozzávalót beszerezni. Mivel Istvánék komolyan szerettek volna ezzel foglalkozni, nem az olcsóbb, sátras megoldást választották, hanem büfékocsit vettek, valamint gázzal működő kürtőskalácssütő gépet. Az utóbbi forgalmazójától kapták meg az eredeti receptet is. Mint mondta, nem volt olyan nehéz megtanulni, csak a tésztának az elkészítésére nagyon oda kell figyelni. Az első két évben a horvát tengerparton, szezon idején árulták a magyar kalácsot, majd egy évig a siklósi Tesco áruház előtt. Itt az volt a baj, hogy a hipermarket nagyon magas bérleti díjat kért, így István végül visszaköltözött Szentlászlóra, és úgy döntött, hogy Eszékkel ismerteti meg a kürtőskalácsot. Büféje április 1-je óta a Kaufland bejáratánál található.

 

Miért üres a belseje?

A kürtőskalácsot István úgy kínálja a vevőknek, mint tradícionális magyar süteményt. A vevők egyelőre még csodálkozva szemlélik a fura kinézetű kalácsot, és gyakran megkérdezik, hogy vajon miért üres a belseje, miért nincs benne töltelék? István tapasztalatai szerint a horvátok sokkal jobban kedvelik a krémes, töltött édességeket. Aki azonban egyszer megpróbálja, a jövőben is visszatér. A kürtőskalácson kívül István lángost is készít, de amíg a helyiek között nem terjed el eléggé a magyar eredetű kalács, addig másfajta ételek is szerepelnek kínálatában: hotdog, hamburger, csevapcsicsa, palacsinta stb. Természetesen István célja az, hogy kizárólag kürtőskalácsot és lángost áruljon, de ehhez még időre van szükség. A jövőben rendezvényekre, szabadtéri programokra is szívesen ellátogatna, hiszen a kürtőskalács egy olyan magyar ételkülönlegesség, amelyet érdemes minél szélesebb körben megismertetni az emberekkel.

István Csodakalács nevű falatozója minden nap reggeltől estig várja vásárlóit az eszéki Kaufland előtt, a kürtőskalács bevezető áron, mindössze 10 kúnáért kapható. Aki kedveli ezt a süteményt, ha Eszéken jár, keresse föl a falatozót. Aki esetleg még nem kóstolta, ne mulassza el a lehetőséget.

riport---gajnok-istvn3

riport---gajnok-istvn-2