Környezettudatosan az élhetőbb jövőért

0
201

A környezetvédelem fontosságára hívja fel a figyelmet a Horvátországi Magyar Vállalkozók Szövetsége (HMVSZ) legújabb projektje, melyről Juhász Bálint, a program ötletgazdája mesélt lapunknak. Úgy véli, itt az ideje, hogy mindennapjaink részévé tegyük a környezettudatos gondolkodást, mert csak így tudjuk megőrizni bolygónkat utódaink számára.

Elszomorító látvány, amikor az utcákat, a szép zöld erdő szélét és a folyópartot eldobált műanyag palackok, sörös doboz, cigarettacsikk csúfítja el. A lassan bomló hulladék kárt tesz a természetben, közvetve pedig az egészségünkre is ártalmas. Szerencsére egyre több embert foglalkoztat a környezetvédelem, mind többen szeretnék elérni, hogy a jövő generációi számára is élhető legyen a bolygó.

Az elmúlt hetekben világszerte diákok tüntettek a klímaváltozás megállításáért, mellyel Greta Thunberg akciójához csatlakoztak. A tizenhat éves svéd diáklány egyedül kezdett sztrájkolni a stockholmi parlament lépcsőjén azzal a céllal, hogy rávegye a politikusokat, tegyenek többet a klímaváltozás megállításáért. Thunberg netes híresség lett az utóbbi fél évben, világkongresszusokon szólal fel. Kezdeményezéséhez diákok ezrei csatlakoztak, Eszéken is utcára vonultak a gimnazisták, hogy felhívják a figyelmet környezetünk megóvásának fontosságára, hangsúlyozva, az olyan apróságok indítják el a pozitív változást, mint a szelektív hulladékgyűjtés vagy a motoros járművek ésszerűbb használata.

Említésre méltó az ún. kukásfitnesz-mozgalom is a Facebookon, amely a fitneszt és a környezetvédelmet kombinálja. Mindenki szabadon csatlakozhat hozzá, nincsenek szigorú szabályai, egy a lényeg, szedjünk fel egy kis szemetet futás vagy túrázás közben, és dobjuk a kukába. Hasznosságát nem kell magyarázni, a testmozgás, a friss levegő és a napfény jót tesz a résztvevőnek, megvan a példamutató jó cselekedet, és végeredményben hasznos a Föld számára is, hiszen segítünk visszaállítani a természetes környezetet.

Egy soha véget nem érő, „zöld“ projekt van készülőben

Juhász Bálint

Valami hasonló programba kezd a Horvátországi Magyar Vállalkozók Szövetsége is. Juhász Bálint, az egyesület munkatársa találta ki a dor projektet, melynek kiemelt célja a környezetvédelem és a környezettudatosságra való nevelés. A programot, melyről minden bizonnyal részletesebben is fogunk hallani a jövőben, egy egyszemélyes szemétgyűjtési akcióval kezdte, melyet elmondása szerint a facebookos kezdeményezés ihletett.

– Spontán társadalmi munkámra március 20-án került sor, a tavaszi napéjegyenlőség idején, melynek szimbolikus jelentősége is van, a „megtisztulás“ lehetőségét ígéri. Magamhoz vettem pár kisebb szemeteszsákot, s úgy döntöttem, összeszedem a hulladékot egy illegális szemétlerakó helyen.

Munka közben meglepődve tapasztaltam, hogy a szeméttelep sokkal nagyobb, mint amire számítottam. Néhány óra alatt sikerült összeszednem pár szatyor műanyagot, üveget, fémet és nem újrahasznosítható hulladékot. Sok még a munka, ez csupán az első lépés, de fontos, hogy elindultunk az úton – tudtuk meg Bálinttól.

Azt is elmondta lapunknak, projektjük jóval többről fog szólni illegális szemétlerakó helyek önkéntes felszámolásánál. Fő céljuk, hogy minél több emberben tudatosítsák környezetünk megóvásának a fontosságát.

– Nem pánikkeltésről van szó, igenis van valóságalapja az aggodalomnak, hogy a mi gyerekeink, unokáink már nem tiszta levegőt fognak szívni, mint mi, ha nem cselekszünk – mondta Bálint.

A projekthez olyan embereket, csoportokat keresnek, akik képesek és akarnak is tenni a jövőért. Külön hangsúlyt fektetnek a gyerekek környezeti nevelésére, hisz ők azok, akik néhány év múlva meghatározó szerepet töltenek be a világ alakításában. Ez nem újdonság az egyesület tevékenységében, hiszen már máskor is tartott természetismereti tábort gyerekek számára.

A program kezdeményezője a HMVSZ, más hazai és magyarországi partnerekkel, de támogatói, résztvevői köre elsősorban baráti-ismerősi kapcsolatok révén gyarapodik. 

Szemétszedés előtt
Szemétszedés után

„Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan“ – szól a mondás. Bálint is úgy véli, az egyének hozzáállása vezet fejlődéshez szélesebb körben. Csupán arra van szükség, hogy kicsit jobban odafigyeljünk életterünkre, ne szemeteljünk, szelektív módon gyűjtsük a hulladékot, és próbáljuk meg a nem újrahasznosítható mértékét csökkenteni.

A projekt nem kerül pénzbe, így nincs időhöz kötve sem. Szemétgyűjtő akcióval kezdődött, és gyakorlatilag soha nem ér véget. Célja, hogy pozitív példák segítségével a társadalom szemléletváltásához vezessen. A dor project másik szellemi atyja, Csapai Imre fogalmazta meg a projekt egyik alapgondolatát, miszerint ha minden ember csupán napi egy darab hulladékot szedne össze, legyen az csikk vagy papírdarab, a világ rövid idő alatt szebb és élhetőbb hellyé válna.