Kopácsiak a drávaszabolcsi halászléfőző fesztiválon

161

A kopácsi Arany János Magyar Kultúregyesület Tavirózsa néptánccsoportja nemcsak fellépésével aratott sikert az 5. Drávaszabolcsi Halászléfőző Fesztiválon, hanem a versenyen is második helyezést értek el.

Bár a halászlé hagyományosan inkább Szeged és Baja nevéhez köthető, fontos kiemelni, hogy Dél-Baranyában a Dráva menti települések is gazdag halállománnyal és ezen okból a halászlékészítés minden fortélyával rendelkeztek a régmúlt időkben. Ezt a hagyományt kívánták a Drávaszabolcsi Halászléfőző Fesztivál szervezői feleleveníteni és megtartani immár 5. alkalommal. A rendezvény emellett az drávaszabolcsi elszármazottak találkozója is egyben, ahova visszavárnak mindenkit, aki a településről elköltözött vagy itt élt egy ideig. A honvédő háború (1991–1997) idején sok kopácsi talált menedékre éppen ezen a településen, ennek apropóján kaptak meghívást a rendezvényre is.

Ha pedig halászlé – Horvát-Baranyában pedig csak halpaprikás néven ismert hagyományos étel -, akkor a kopácsiaknak mindenképpen ott a helyük. Az Arany János Magyar Kultúregyesület Tavirózsa néptánccsoportja első ízben mutatkozott be a magyarországi településen, ahol nagy sikert aratott rábaközi koreográfiájuk. Természetesen a főzőversenyre is beneveztek, amelyen halpaprikásukkal el is nyerték a második helyet, de a vendégsereg részére is ez a csapat készítette el 150 kg halból a közkedvelt ételt. Érdekesség még, hogy a verseny győztese maga is kopácsi származású volt.