Kerékpárral 7 határon át

58

Az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) háttérintézményének a KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet Nonprofit Kft-nek szervezésében a „Kerékpárral 7 határon át” elnevezésű pályázat idén is lehetőséget teremt a határon átnyúló kerékpártúrák megvalósításához. A pályázók a programban akár 700 000 forint vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek.

A „Kerékpárral 7 határon át” programsorozat célja, hogy bemutassa a határmenti térségek kulturális, történelmi, építészeti és természetvédelmi értékeit. Idén azért, hogy minél többen megismerkedhessenek ezekkel, 30 millió forintos keretösszegből valósulnak meg biciklis túraprogramok.

A fenntartható és egészséges közlekedés népszerűsítése érdekében a pályázók lehetőséget kapnak akár 700 000 forint vissza nem térítendő támogatásra kerékpáros rendezvények megszervezéséhez

A cél a szomszédos országokkal és magyarlakta területeikkel fenntartott kulturális, társadalmi és idegenforgalmi kapcsolatok erősítése, és a biztonságos közlekedésre nevelés, gyakorlati kerékpár használati ismeretek megszerzése, valamint a csoportos kerékpározás kultúrájának terjesztése. A pályázatot 2023. március 31-ig nyújthatják be a hazai és határon túli egyesületek, alapítványok, önkormányzatok vagy intézményeik a KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet Nonprofit Kft. honlapján. (https://www.kti.hu/7hataron/)

A nyerteseket májusban értesítik, a támogatást az október végéig megvalósuló kerékpártúrák után folyósítják.

Az eseménysorozat gazdagítja a kerékpáros természetjárók programkínálatát, és a vezetett túrákon biztonságos közegben kapcsolódhatnak ki azok is, akik csak most kezdenek barátkozni a hazai biciklis hálózattal. A program a határmenti tájak és települések felfedezésére is lehetőséget ad.

Az elmúlt évek uniós és hazai forrásainak köszönhetően 2010 óta több, mint 2000 km kerékpárút épült Magyarországon és mintegy 2000 km kerékpározható útvonal kijelölése történt meg. Kerékpárút épült Győr és Pannonhalma között, bezárult a Tisza-tavi kerékpáros kör, Budapesttől a Balatonig lehet kerékpározni és a Balatoni Bringakör komplex rekonstrukciója is sokat haladt.

A Kormány tervei között szerepel, hogy a fejlesztések tovább folytatódjanak és 2030-ra az ország kerékpározásra ajánlott útvonalainak hossza (épített és kijelölt hálózat) elérje a 15000 km-t.

Az ÉKM – a megfelelő kerékpáros infrastruktúra kialakításán, fenntartásán túl, továbbá  a „Kerékpárral 7 határon át” program mellett – az Európai Mobilitási Hét tematikus rendezvényeivel, a „Bringázz a munkába!” akcióval, és az évente kiosztásra kerülő „Kerékpárosbarát Település” és „Kerékpárosbarát Munkahely” díjakkal is támogatja a mindennapi kerékpárhasználat elterjedését.

Építési és Közlekedési Minisztérium