Kelemen Hunor az RMDSZ új elnöke

311
Kelemen Hunor

A RMDSZ hét végi nagyváradi kongresszusán a pártot 18 éve irányító Markó Béla helyett választottak új vezetőt a küldöttek.

A szövetség elnöke beszámolójában hangsúlyozta: a politikai egység önmagában is érték egy kisebbségi helyzetben levő közösség esetében, mert azt mutatja, hogy abban a közösségben erősebb az összetartozás szándéka, mint a széthúzás, erősebbek a közös érdekek, mint a véleménykülönbségek.

Markó emlékeztetett: Romániában a szervezet partneri viszonyt alakított ki a különböző demokratikus pártokkal, ma már közigazgatáshoz, kormányzáshoz értő, felkészült politikusi gárdája van. A pártelnök emlékeztetett a szövetség a kilencvenes évek elején megfogalmazott programjára, a menet közben elfogadott cselekvési programokra, az 1993-ban az Európa Tanácsnak benyújtott Memorandumra. Azoknak a dokumentumoknak a legtöbb pontja megvalósult, egyedül az akkor még csak általánosságban emlegetett területi autonómia maradt beváltatlan követelés, hiszen ahhoz mélyreható államszervezési, közigazgatási reformra van továbbra is szükség – mondta a szónok. A kulturális autonómia bizonyos feltételei viszont már ott vannak a most elfogadott oktatási törvényben – fűzte hozzá.

Kelemen Hunor román kulturális miniszter lett a Romániai Magyar Demokrata Szövetség új elnöke. Az összesen leadott 538 szavazat közül (az érvényes voksok száma 536, az érvényteleneké pedig 2 volt) 371-et kapott Kelemen Hunor. Eckstein-Kovács Péterre 118 küldött adta szavazatát, Olosz Gergely 47 voksot nyert. Az abszolút többséghez legalább 279 szavazatra volt szükség.

A szövetség új elnöke a megválasztásáról szóló bejelentés után néhány köszönő szót intézett a küldöttekhez. Emlékeztetett: az RMDSZ-nek meg kell kezdenie a felkészülést a 2012-es önkormányzati választásokra. Egyetlen napot sem lehet kihagyni, alaposan elemezi kell majd, hogy az eddigi munkában mi volt jó, és mi az, amit javítani kell. Az RMDSZ nyitott szervezet lesz, számít mindenki munkájára, odafigyel minden erdélyi magyar problémájára.

„Együtt kell haladnunk” – hangsúlyozta Kelemen Hunor. Hozzáfűzte: korrekt kapcsolatra törekszik a magyar kormánnyal, a magyarországi politikai erőkkel, a Fidesszel, a KDNP-vel, akárcsak az ellenzéki pártokkal és minden olyan erővel, amely a romániai magyar közösséget akarja segíteni.


Minden határon túli szervezet és magyarországi párt képviseltette magát

A HMDK-t Andócsi János alelnök képviselte, aki a hosszú út után a következőket nyilatkozta lapunknak:

– Személyesen gratuláltam a 18 „elnöki” évhez és adtam át Markó Béla elnök úrnak a horvátországi magyarság üdvözletét. Természetesen az elsők között gratuláltam Kelemen Hunor új RMDSZ-elnöknek is, annak a reményemnek adva hangot, hogy az ő vezetése új lendületet adhat a szervezeteink közötti együttműködésnek. A HMDK fontosnak tartja a mind intenzívebb magyar-magyar párbeszédet nemcsak anyaországunkkal, hanem a többi határon túli magyar közösséggel is, és ezért is volt fontos a HMDK-nak egyedüli horvátországi magyar szervezetként részt vennie a nagyváradi kongresszuson.