Jó játékkal bravúros győzelem

0
52
Budapest, 2019. március 24. A magyar válogatott játékosai a Magyarország - Horvátország labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőmérkőzés végén a Groupama Arénában 2019. március 24-én. A magyar válogatott 2-1-re győzött. MTI/Czagány Balázs

A magyar labdarúgó-válogatott az utóbbi két év legjobb játékát nyújtva hátrányból fordított és nyert 2-1-re múlt vasárnap a világbajnoki ezüstérmes horvát csapat ellen a budapesti Groupama Arénában rendezett Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen.

A két ország futballválogatottjai között ez az Eb-selejtező a 11. meccs volt. A horvát csapatnak jobb a mérlege, háromszor nyert, míg a magyarok egyszer, emellett hatszor döntetlen volt az eredmény. Magyarország utoljára 1940-ben verte meg Horvátországot (1945 és 1990 között értelemszerűen nem létezett horvát nemzeti válogatott), a legutóbbi, 2016-os meccsen 1-1-es döntetlen született, Dzsudzsák és Mandžukić lőtték a gólokat.

Az első perctől kezdve nagy iramban futballoztak a csapatok. Egy gyors ellentámadásnál Lovrencsics elsőre tisztázni tudott, de a bedobás után Modrić játszotta magát tisztára a 16-os jobb oldalán, végül Rebić senkitől sem zavartatva passzolhatott Gulácsi kapujába.

 Marco Rossi együttese nem zavarodott meg a bekapott góltól, hátrányban is nagy akarattal játszott, a széleket pedig sokkal jobban kihasználta, így támadásaiban benne volt a gólszerzés esélye. Dzsudzsák újabb jobboldali megindulása és hajszálpontos passza után a magyarok megszerezték első góljukat a mostani selejtezősorozatban. A szünetig hátralévő időben is fölényben voltak, a 2016-os Eb-részvételük óta a legjobb félidejüket játszották egy igazán nívós ellenféllel szemben.

A folytatásra alábbhagyott a magyar csapat lendülete, így a horvátok birtokolták többet a labdát és inkább ők irányították a játékot.  A percek teltek, a játék nem változott, a magyaroknak mégis sikerült megkoronázniuk addigi teljesítményüket, ugyanis Dzsudzsák baloldali szöglete után Pátkai megszerezte első válogatottbeli gólját, egyúttal a vezetést.  „Hatalmas szívvel játszottunk, de a sikerhez kellett egy csipetnyi szerencse is, hogy a horvátok nem a legjobb formájukat nyújtották. Ugyanakkor mi beletettünk mindent, amit lehetett, így megérdemelt győzelmet arattunk” – értékelt Marco Rossi magyar szövetségi kapitány. Kitért arra is, ez a diadal akkor ér bármit is, ha júniusban Azerbajdzsán vendégeként is elhozza a három pontot a válogatott.


Az E csoport további mérkőzései

Június 8., szombat:
15.00: Horvátország–Wales
18.00: Azerbajdzsán–Magyarország

Június 11., kedd
18.00: Azerbajdzsán–Szlovákia
20.45: Magyarország–Wales

Szeptember 6., péntek
20.45: Szlovákia–Horvátország
20.45: Wales–Azerbajdzsán

Szeptember 9., hétfő
18.00: Azerbajdzsán–Horvátország
20.45: Magyarország–Szlovákia

Október 10., csütörtök
20.45: Horvátország–Magyarország
20.45: Szlovákia–Wales

Október 13., vasárnap
18.00: Magyarország–Azerbajdzsán
20.45: Wales–Horvátország

November 16., szombat
18.00: Azerbajdzsán–Wales
20.45: Horvátország–Szlovákia

November 19., kedd
20.45: Szlovákia–Azerbajdzsán
20.45: Wales–Magyarország