Irány Horvátország legdélibb pontja!

0
83

Horvátország legdélibb szeglete a Prevlaka-félszigeten található Oštra-fok. A stratégiai fontosságú kiszögellés kalandos múltra tekint vissza, és magyar vonatkozása is bőven akad.

Dubrovniktól mintegy 50 kilométerre, a Kotori-öböl peremén található Horvátország legdélibb pontja, az Oštra-fok. A terület már az ókorban is lakott volt, mivel onnét kiválóan ellenőrizhető a ma Crna Gorához tartozó Kotori-öböl forgalma.

Az Oštra-fokon áll a ma már romos Punta d’Ostro erőd, melyet 1856-ban kezdtek építeni a Habsburg Birodalom hadserege számára. Elkészülte óta gyakorlatilag változatlan formában áll, de még így, pusztuló állapotában is rendkívül fenséges, a míves katonai építészet remeke. Építésekor arra is volt figyelem és energia, hogy mészkő vakolatdíszekkel ékesítsék a falakat, mindezt egy olyan erőd esetében, amelynek a mázsás gránátokat kilövő hajóágyúknak kellett ellenállnia. Az I. világháborúban jelentéktelen károk keletkeztek benne, de a második már jobban megtépázta. 1943-ban német légitámadás érte az akkor a britek által felügyelt erődöt, az ezáltal okozott sebek pedig ma is láthatók, annak ellenére, hogy a jugoszláv időkben is a hadsereg állomásozott a falai között.

- Reklám -

Az erődtől délre, az öböl bejáratánál, Crna Gorában fekszik Mamula szigete, amin szintén egy erőd áll. A mamulai létesítmény az öböl felügyeletének teljes biztosítása érdekében épült, de horvátországi párjánál kisebb.

A Punta d’Ostro erőd a honvédő háború (1991-95) alatt is fontos szerepet töltött be, ezért a jugoszláv hadsereg elfoglalta, majd pedig az ENSZ békefenntartói vonultak be a területre. A nemzetközi erők egészen 2002-ig voltak ott, ezért az Oštra-fok került utoljára vissza ténylegesen Horvátországhoz.

A létesítmény rekonstrukciója folyamatban van, ám lassan halad, ezért nem látogatható, de mellőle csodás kilátás nyílik az Adria déli részére. A terület hovatartozását viszont mindmáig vitatják a Crna Gora-iak, akik maguknak követelik. Hasonlóan vélekednek a horvátok Mamula szigetéről, ugyanis az szerintük kataszterileg Horvátországhoz tartozik.

Magyar emlék

Az Oštra-foknál járva az impozáns erődrendszer falán hamar szembetűnik egy emléktábla, melyet nemzetiszín szalag díszít. Az emléktábla az Osztrák-Magyar Monarchia legnagyobb tengeri győzelmének, az 1917-es otrantói csatának és a harcokban elesett magyar katonáknak állít emléket. A tábla azért került ide, mert a Császári és Királyi Haditengerészet hajói innét indultak bevetésre és ide is tértek vissza. Az erőd falaitól néhány méterre egy sérült hadihajó, az SMS Franz Joseph el is süllyedt, roncsai mindmáig a tenger fenekén pihennek.