Intervju s dr. Csabom Demcsákom, veleposlanikom Mađarske u Zagrebu

44

Dr. Csaba Demcsák već tri godine predstavlja Mađarsku kao veleposlanik u Zagrebu. Sada smo po prvi puta imali tu čast da s njim pripremimo intervju o analizi protekle godine u studiju Drávataj, umjesto u impozantnoj veleposlaničkoj rezidenciji.

-Pozvali smo Vas ovdje u naš studio na razgovor o analizi protekle godine. Što se tiče hrvatsko-mađarskih odnosa općenito, što bi se moglo istaknuti u ovoj godini koja uskoro završava?

-2023. godina je prva cijela godina nakon Covida, u kojoj se život vratio u normalu i, odmah prvoga siječnja, u životu Hrvatske došlo je do povijesnog trenutka, jer osim Eurozone pridružila se i Shengenskom pojasu. Ovo pristupanje je od izrazitog značaja i za Mađarsku kao susjednu državu i vidimo učinak toga. Na primjer turizam, ove godine je obostrani turistički promet oborio sve dosadašnje rekorde, do sada je Hrvatsku turistički posjetilo više od 700 tisuća mađarskih državljana. Ali, to pristupanje ima i gospodarske koristi, obostrana trgovina je oborila sve dosadašnje rekorde. Naravno, ovi rekordi, za nas znače ujedno i mogućnost i zadatak: prioritetna zadaća vlada dvaju država je iskoristiti te mogućnosti u što više područja. Mislim da je jedan od najvažnijih zadaća povećanje broja graničnih prijelaza.Gledatelji emisije Drávataj i čitatelji tjednika Képes Újság jako dobro znaju što znači kada su dva naselja fizički udaljena svega nekoliko kilometara s obje strane granice, ali kako bi došli jedni do drugih, moraju prijeći više puta veću udaljenost od toga. Sa zadovoljstvom mogu najaviti, da je postignut sporazum između Mađarske i Hrvatske o programu pogranične suradnje, to je Interreg, čiji će jedan od istaknutih projekata niti povećanje broja graničnih prijelaza. Nadalje, na mađarskoj strani će autocesta M6 do 2024. doći do državne granice i, u kolovozu ove godine, vlada Hrvatske donijela je odluku o izgradnji preostalih pet kilometara autoceste A5, dionica od Belog Manastira do državne granice i, ako sve bude po planu, tada će se ove dvije autoceste spojiti do 2025. Tako će kontakt s matičnom državom biti još jednostavniji. Ovdje u Baranji, istaknuti projekt je Sárok – Kneževo, kojega još treba ostvariti.

-U krugovima Mađara u Hrvatskoj, već dugi niz godina možemo Vas pozdraviti kao vrlo dobrog prijatelja, naime prisutni ste s nama na brojnim događajima. Kako biste ocijenili ovu godinu naše zajednice?

 -Kako prvo, velika mi je čast i dobar osjećaj što me vidite kao prijatelja. I ja isto tako gledam na Mađare koji žive ovdje i, možda nije pretjerano reći, kada vas posjetim, osjećam se kao kod kuće. Očito, u proteklih više od tri godine, formirano je puno osobnih odnosa i uvjerio sam se u to koliko je živahan život ovdje, koje sve napore u mnogim slučajevima, čine Mađari koji ovdje žive u interesu toga kako bi očuvali svoje mađarstvo  i, što je barem jednako toliko bitno, da to žele prenijeti na svoju djecu, unuke. S Mađarske strane, nastojimo tomu dati svu potrebnu podršku. Mješoviti odbor za nacionalne manjine Hrvatske i Mađarske sastaje se redovito, program gospodarskog razvoja proširit će se s novim elementima, u skoroj budućnosti, objavit ćemo nove natječaje. I na kraju, ali možda najvažnije, je što sam u kontaktu na dnevnoj bazi, sa zastupnikom, gospodinom Jankovicsem, kojemu bih želio zahvaliti na suradnji i potpori. Govorili smo o Interreg programu, ali možemo govoriti i o izgradnji škole u Petrinji, vlada Mađarske Petrinji donira školu sa 20 učionica. Tijekom provedbe bilo je nekoliko prepreka, u čemu je značajnu ulogu odigrala učinkovita pomoć zastupnika, gospodina Jankovicsa.

-Što se može očekivati u nadolazećoj godini, po vama, koji su zadaci i koji nas mogući izazovi očekuju tijekom 2024. godine?

 – Godina 2024., kako za Mađarsku, tako i za Hrvatsku, biti će izborna godina. U Mađarskoj će se održati Euro parlamentarni izbori i lokalni izbori, a u Hrvatskoj će to biti godina puno izbora, jer osim izbora za europski parlament, biti će hrvatski parlamentarni izbori, odnosno na kraju godine, održat će se i prvi krug izbora za predsjednika države. Sve će to, pored političke stabilnosti, najvjerojatnije donijeti i neke promjene. Za Mađarsku će 2024. godina biti važna iz još jedne perspektive: u drugoj polovici godine, Mađarska preuzima rotirajuće predsjedanje Vijećem EU-a. Nakon EU parlamentarnih izbora, to će biti razdoblje kada se uspostavlja nova Europska institucionalna struktura, ali također daje zemlji koja predsjeda EU prilike da se pokaže i da u prvi plan stavi takve prioritete koje smatra važnima, ne samo za sebe već i za cijelu Europsku uniju. Nažalost, demografski problemi ozbiljno pogađaju Mađarsku, Hrvatsku, ali i cijelu Europsku uniju. Jedan od glavnih prioriteta Mađarske biti će pronaći neko rješenje za ovaj pad broja stanovnika. Mađarska može pokazati dobre primjere u tom pogledu. Nadamo se da će ovo naići na razumijevanje i u Hrvatskoj. I ja ću, kao veleposlanik u Zagrebu, nastojati iskoristiti ovo razdoblje, ne samo kako bih predstavljao Mađarsku, nego bih želio pokazati Mađare koji žive u Hrvatskoj svojim kolegama veleposlanicima EU. 

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.