Húsz éve szállták meg Kórógyot

188
09-krgy-12

Kórógy – Az ún. Jugoszláv Néphadsereg és a szerb szabadcsapatok által körülzárt magyar falut 1991. szeptember 29-én hagyta el az utolsó ember, a település házai és berendezésük, a mezőgazdasági gépek és egyéb vagyontárgyak a megszállók szabad prédájává váltak. A szomorú jubileum alkalmából a falu szívében található emléktáblánál koszorúzást tartottak múlt csütörtökön.

1991. szeptember 25-én hagyták el az asszonyok és a gyerekek szülőfalujukat, majd pedig 29-én az utolsó lakos is búcsút intett neki.

A falu központjában 2006-ban állítottak emléktáblát a háborúban (1991-95) elesett vagy eltűnt kórógyiak emlékére, amelyet minden évben megkoszorúznak. Idén a Tordinci járás Magyar Kisebbségi Önkormányzata szervezett megemlékezést, amelyre múlt csütörtökön, a faluelhagyás napra pontosan 20. évfordulóján került sor.

A megemlékezésen Cserepes Zoltán, a járási magyar önkormányzat elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, akik között ott volt a zágrábi magyar nagykövetség képviseletében dr. Tuska Enikő konzul, Josip Maletić, a Tordinci járás elöljárója, Marin Belić, a Tordinci Járási Tanács elnöke, Grga Krajina, Vukovár-Szerém megye művelődési osztályának a vezetője. A megemlékezésen beszédek hangzottak el, majd pedig a résztvevők elhelyezték koszorúikat és mécsest gyújtottak az emlékműnél. Ezt követően Kanalas János református lelkipásztor röviden szólt a meghatódott közönséghez, majd pedig kórógyi gyerekek egy-egy szál fehér rózsát helyeztek az emlékműhöz.

Bence József az utolsók között volt, akik elhagyni kényszerültek szeretett falujukat.

– Nagyon nehezek voltak az utolsó napok, hullottak a gránátok a falura. Nem mehettünk ki a faluból, és senki sem jöhetett be. Borzasztó volt elhagyni azt a falut, ahol születtem, ahol éltem. Az utolsó napon, 29-én, amikor elhagytuk a falut, eltalálták a templomtornyot, akkor egy halottunk volt. Értesítettek bennünket, hogy sürgősen hagyjuk el a falut, mert tankok közelednek. Nem volt más választásunk, mint hátrahagyni mindent, és menekülni – mondta József bácsi a szörnyű napra emlékezve.

Cserepes Zoltán, a kisebbségi önkormányzat elnöke beszédében elmondta, a kórógyiak 20 évvel ezelőtt is kitartottak, ami azóta és most is jellemző rájuk. Azért fognak dolgozni, hogy a felnövekvő generációknak már meglegyen mindaz, amit nekik nélkülözniük kellett.