Horvátországban tárgyalt Orbán Viktor – találkozott a HMDK vezetőivel is

0
272
Cmlap-06

Orbán Viktor miniszterelnök február 8-án, kedden Zágrábban Jadranka Kosor kormányfővel tárgyalt, majd a megbeszélés után találkozott Jakab Sándorral, Jankovics Róberttel és Andócsi Jánossal, a HMDK elnökével, ügyvezető elnökével, illetve alelnökével. A találkozón a horvátországi magyarság helyzetével kapcsolatos kérdésekről tárgyaltak.

Horvátország európai uniós csatlakozási tárgyalásai során a márciusnak sikerhónapnak kell lennie, és áprilisban „végre el kellene hangoznia a bűvös dátumnak” – jelentette ki Orbán Viktor kedden Zágrábban, miután tárgyalt Jadranka Kosor horvát miniszterelnökkel.

Orbán Viktor Jadranka Kosor tavaly nyári budapesti látogatását viszonozva folyatott tárgyalásokat Zágrábban, ahová elkísérte őt Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter is.

Közös sajtótájékoztatójukon a magyar kormányfő úgy fogalmazott: Horvátország és az unió jövője szempontjából is „sorsdöntő” két hónap előtt állunk. Ha áprilisban nem tudjuk elérni a dátum kitűzését, „akkor halasztást fog szenvedni a csatlakozás”.

A magyar kormányfő a horvát uniós csatlakozási folyamat helyzete kapcsán kifejtette: ebben a cipőben Magyarország is járt már, de „semmi értelme nem volt lefutni a maratoni távból 42 kilométert, ha az utolsó 190 métert nem futják le”. Reményét fejezte ki, hogy az utolsó erőfeszítések is sikerrel járnak, és le tudják zárni a még nyitva maradt fejezeteket.

„Mi nem egyszerűn támogatói vagyunk a csatlakozásnak, hanem a szószólói és a barátai is” – emelte ki. Úgy fogalmazott, hogy bár bizonyos szavak kimentek már a divatból, de igenis van még közép-európai sorsközösség, barátság a közép-európai népek között.

Történelmi lehetőségnek nevezte, hogy Közép-Európa egyesüljön és most már a jóban is osztozzunk, ne csak a bajban, ami eddig erre a sorsközösségre jellemző volt. “Ez az évtized Közép-Európa nagy évtizede lesz, ebből kár volna kimaradni.”

A tárgyaló felek három dokumentumot írtak alá: az energiaellátás biztonságának megerősítéséről, a határ menti szénhidrogénmezők közös kutatásáról és kiaknázásáról, valamint az olajkészletek tárolásáról szóló megállapodásokat.

A HMDK vezetőivel való találkozóval kapcsolatban sikerült megtudnunk, hogy röviden áttekintették mindazon területeket, amelyek a horvátországi magyarság közösségként való megmaradása szempontjából fontosak: az anyanyelvi oktatás, a hitélet és az egyházak, a művelődési élet, valamint a gazdaságsegítő programok témakörét.

Orbn---Jakab