A HMIK vezetői a Magyar Ifjúsági Konferencián

Balatonmáriafürdőn ülésezett a Magyar Ifjúsági Konferencia (MIK), melyen Molnár Ljubić Mónika és Sipos Krisztina, a Horvátországi Magyarok Ifjúsági Közösségének (HMIK) elnöke, illetve alelnöke is részt vett.

A HMIK öt éve képviseli országos szinten a horvátországi magyar fiatalokat. 2012 óta tagja a Magyar Ifjúsági Konferenciának, amely a magyarországi és külhoni magyar fiatalok és azok szervezeteinek legmagasabb szintű egyeztetési fóruma. Rendszeresen képviselteti magát a MIK-konferenciákon, 2013-ban Vukováron házigazdája volt a szervezet soros ülésének.

A MIK legutóbbi tanácskozására a hétvégén került sor Balatonmáriafürdőn. A tanácskozás azért volt különleges, mert a Magyar Ifjúsági Konferencia mostantól jogi személyként, megerősödve képviselheti a magyarországi és külhoni fiatalok jogait, érdekeit.

Illés Boglárka ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár az ülésen elmondta, a nemzetpolitika, a határon túli magyarság, valamint a nemzeti összetartozás kérdése is kiemelt szerepet kap az új ifjúsági stratégiában.

A tanácskozáson a HMIK képviselői is jelen voltak.

– Örülünk, hogy a MIK hosszú idő után önálló szervezetté vált, és bízunk benne, hogy ezáltal még hatékonyabban képviseli majd a fiatalok érdekeit a Kárpát-medencében – nyilatkozta lapunknak Sipos Krisztina.

A balatonmáriafürdői konferencián harminchárom tagszervezet képviselte a Kárpát-medencei magyar fiatalságot.