HMDK-vezetőkkel is tárgyaltak Zágrábban az Európai Néppárt Képviselőcsoportjának tagjai

197

Zágráb – Winkler Gyula és Sógor Csaba, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség EP-képviselői, az Európai Néppárt küldöttségének tagjai dolguk végeztével, március 4-én Zágrábban tárgyaltak a HMDK vezetőivel is: Jakab Sándor elnökkel, Pálinkás Krisztián országos titkárral, valamint Szekeres Péterrel, a Horvátországi Magyar Kisebbségi Tanácsok és Képviselők Országos Koordinációjának társelnökével. A találkozó résztvevői áttekintették Horvátország EU-csatlakozásának helyzetét, annak kihatását a magyar közösség helyzetére, valamint a Kárpát-medencei eu-s magyar érdekképviselet aktuális kérdéseit.

Winkler Gyula EP-képviselő Kelemen Hunor újonnan megválasztott RMDSZ-elnök üdvözletét is átadta a horvátországi magyar vezetőknek, hangsúlyozva, hogy a szövetség eddigi gyakorlatához hasonlóan ezután is partneri viszonyban kíván együtt dolgozni a Kárpát-medencei magyar szervezetekkel.

Jakab Sándor, a HMDK elnöke az EP-képviselőket tájékoztatta a horvátországi magyarság helyzetéről és elmondta, hogy a törvénybe iktatott kisebbségi jogok tekintetében Horvátország élen jár, ellenben gondot jelent, hogy az alkotmányban és a törvényben foglalt kisebbségi jogok nem valósulnak meg maradéktalanul, és a „vétkezőkkel” szemben nincs szankcionálási készség. Jakab Sándor ezért arra biztatta az RMDSZ EP-képviselőit, hogy azokon a fórumokon, ahol lehetséges, vessék fel a horvátországi magyar közösség törekvéseit. Szekeres Péter azt kérte a két erdélyi magyar képviselőtől, hogy az anyaország EP-képviselői mellett ők is képviseljék érdekeinket mindazokon a fórumokon, ahol az lehetséges. Mint mondta, jelentős súllyal bír, ha a kisebbségi törekvésekről egy másik ország, szintén kisebbségi közösséget megjelenítő parlamenti képviselője beszél.
A horvátországi magyarokat is képviselni fogják
Winkler Gyula megtisztelőnek nevezte a felkérést és vállalta, hogy az RMDSZ EP-képviselői a horvátországi magyarokat is képviselni fogják minden nemzeti kérdésben, többek között azokban az erőfeszítésekben, amelyek egy európai kisebbségi keretszabályozás elfogadását célozzák. A romániai helyzetről beszélve Winkler ismertette a kisebbségi törvény elfogadására vonatkozó koalíciós terveket és hozzátette: szórványpolitikusként megelégedéssel töltené el a személyi elvű kulturális autonómia törvényesítése Romániában, amennyiben azt a fejlesztési régiók átszervezése követi, mert akkor egy lépéssel közelebb lehet jutni egy másik autonómiaforma, a székelyföldi területi autonómia létrehozásához.

Winkler Gyula felajánlotta szülőföldjének, szűkebb környezetének tapasztalatait, és javasolta a velük való kapcsolatfelvételt.

A tárgyaló felek végül reményüket fejezték ki, hogy Horvátország hamarosan csatlakozhat az Európai Unióhoz, így a Horvátországban élő magyarok is uniós polgárok lehetnek.