Hivatalosan is elindult a külhoni magyar fiatal vállalkozók éve program

klhoni-magyar-fiatal-vallalkozok--3

A kormány 750 millió forinttal támogatja a külhoni fiatal magyar vállalkozók éve programot – jelentette be Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a program budapesti nyitókonferenciáján. Az eseményen részt vevő 187 fiatal magyar külhoni vállalkozó között horvátországi magyar fiatalok is voltak.

 

Semjén Zsolt a tematikus év nyitókonferenciáján elmondta: a program célja, hogy gazdaságilag megerősödjön a magyarság a külhoni területeken. További célként jelölte meg, hogy emelkedjen a magyar munkavállalók száma és azon vállalkozóké, akik magyar embereket alkalmaznak, valamint hogy minél nagyobb vagyon összpontosuljon magyar kézben.
A miniszterelnök-helyettes arra számít, az idei tematikus évre biztosított kormányzati támogatás sok más forintot is megmozgat majd, és elkezdi „pörgetni” a gazdasági életet a Kárpát-medencében.
A keret magában foglalja forrástérkép készítését, munkaerőpiaci kutatásokat, konzultációkat, képzéseket, valamint hitelt és vissza nem térítendő támogatásokat.
Semjén Zsolt hangsúlyozta: ahhoz, hogy a magyar nemzet a szülőföldjén megmaradjon, fontos a kulturális támogatás, a közjogi kötelék az állampolgárság megadásával, de emellett az anyagi hátteret is biztosítani kell. Ezért az utóbbi egy évben kiemelt hangsúlyt fektettek a gazdasági támogatásra, ami a tematikus évek meghirdetésében is látható – mutatott rá, és felidézte, hogy az előző évben a külhoni magyar szakképzést segítették.
A miniszterelnök-helyettes emlékeztetett arra is: a kormány a Délvidéken (csak a Vajdaságot értik rajta – a szerk.) 50 milliárdot biztosít, részint hitel és vissza nem térítendő támogatás formájában a gazdaság megerősítésére.
Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár kiemelte: az a cél, hogy minél több magyar gyermek szülessen, és minél többen járjanak magyar intézményekbe. Csak rájuk fókuszálva, építve lehet a nemzetet fejleszteni – fogalmazott.
Elmondta: a program keretéből 525 millió forint a vissza nem térítendő támogatás összege, ebből 3-6 millió forintra pályázhatnak az egyes, 40 év alatti külhoni magyar vállalkozók. Számításai szerint mintegy 120 nyertes pályázó lesz.
Az a cél, hogy minden szempontból egy gazdasági egységként fogják fel a Kárpát-medencét, és a gazdaságpolitikai szemléletet erősítsék a nemzetpolitikában is – jelezte, és kitért arra is, hogy folytatják a szakképzés támogatását is. Szeretnék felmérni azt is, milyen elképzeléseik vannak a külhoni magyar fiatal vállalkozóknak, mire van szükségük – jelezte.
A tanácskozáson, amelyen 187 fiatal magyar külhoni vállalkozó vett részt, a közreműködő tárcák és háttérintézmények elvi megállapodást írtak alá a program megvalósításáról. A program technikai lebonyolítását a Bethlen Gábor Alapkezelő végzi.

 

09-klhoni-magyar

 

Ljubić Molnár Mónika jelenleg egyetemi oktatóként dolgozik, de már régóta gondolkodik vállalkozás beindításán. A nyitókonferenciával kapcsolatban elmondta, több hasznos információ elhangzott, valamint megtudhatták azt is, hogy milyen programokra számíthatnak egész évben.
–  Emellett külön örültem a számos jó gyakorlat bemutatásának és a hasznos tanácsoknak is. Úgy gondolom, hogy ebből a programból a kezdő és a gyakorlott vállalkozók egyaránt csak profitálni fognak szakmai szinten – mondta Mónika.
Hugyik Krisztián erdődi (Erdut) gazdálkodó egyelőre csak besegít a családi vállalkozásba főállása mellett, de komolyabb tervei vannak a jövőre vonatkozóan. Nemrég hat hektár gyümölcsöst telepítettek, amelynek egyszer ő lesz a gazdája. Ő is részt vett a budapesti nyitókonferencián.
– Nagyon jó dolognak tartom, hogy Magyarország segíteni kíván a külhoni magyar fiatal vállalkozóknak, eddig még nem hallottam róla, hogy más ország esetében lett volna ilyenre példa. A múlt pénteki eseményen hasznos információkat szereztem, jó előadásokat hallottam tapasztalt vállalkozóktól. Azt is elmondták, hogy minden szomszédos országban lesz még előadás ezzel kapcsolatban, ahol konkrétabb dolgokat tudhatunk majd meg a támogatásokkal kapcsolatban is. Itt elsősorban anyagi támogatásokról van szó, de az anyaország segítségünkre lehet ismeretszerzésben, kapcsolatok kialakításában is – mondta Krisztián.

 

{fcomments}