Határtalanul! – egyre népszerűbb úti cél Horvátország

0
327

A Határtalanul! programot a magyar kormány 2010-ben hirdette meg először azzal a céllal, hogy megismertesse a magyarországi gyerekeket a nemzet külhoni értékeivel, illetve hogy közelebb hozza egymáshoz a külhoni és az anyaországi fiatalokat.

A Határtalanul! programnak köszönhetően az elmúlt években több mint 100 ezer diák látogatott már el egy-egy külhoni közösséghez. Ezen kirándulások során a diákok megismerkedhetnek a kiválasztott úti cél magyar nevezetességeivel, történetével, valamint a választott partneriskola diákjaival. A kirándulások legnépszerűbb iránya Erdély, de a Kárpát-medence más területeire is szívesen utaznak a tanulók. A célállomások közt egyre népszerűbb Horvátország is, hiszen látnivalókból nincs hiány. Mivel a program megvalósításának feltétele egy helyi magyar iskola meglátogatása, ezért a kirándulások többnyire Eszék-Baranya megyében kezdődnek. A horvátországi túrákról Szabó Attila, a székesfehérvári Csillagösvény utazási iroda egyik délvidéki honismereti vezetője beszélt velünk.

– Az utóbbi időben megnőtt az érdeklődés a horvátországi úti célok iránt. A legtöbben nyilván a tengerre kíváncsiak, ezért az általunk szervezett utak szerves részét képezi a fiumei magyar emlékek felkeresése is. Természetesen ezek a kirándulások nem csak a tengerpartról szólnak, a gyerekeket elvisszük Eszékre, Kopácsra, Kórógyra és egyéb magyarlakta falvakba, de olykor Zágrábba és Csáktornyára is ellátogatunk. A program keretében csupán a múlt héten 175 gyerek jött irodánkon keresztül a Drávaszögbe, akik Csúzán szálltak meg – tudtuk meg a honismereti vezetőtől, aki épp a debreceni Dózsa György Általános Iskola diákjait vezette körbe a vidéken. Attila beszélgetésünk során kihangsúlyozta, hogy ő nem idegenvezető, hiszen a magyar gyerekek nem idegenek a Kárpát-medencében.

A nemzetpolitikai célokon túl a programból régiónk turizmusa is profitál, hiszen a diákok, ha kellemes élményekkel távoznak, akkor szívesen vissza is térnek majd. Szabó Attilától azt is megtudtuk, hogy a diákoknak tetszik a környék, jók a visszajelzéseik, egyedül a magyar nyelvű feliratokat hiányolják.