Ha nyár, akkor fesztivál!

0
270
10-fesztival-Budapest

A nyár az év azon időszaka, amikor az emberek nagy része, még ha csak egy rövid időre is, megpróbál kikapcsolódni. Egyesek a tengerpartra utaznak, mások otthon, családi körben töltik el szabadságukat. Akadnak olyanok is, akik az aktív pihenést, szórakozást részesítik előnyben, és nyüzsgő fesztiválokra járnak. Ezúttal az utóbbiaknak szeretnénk felhívni a figyelmét a lehetőségekre.

 

Fesztiválok Magyarországon
Anyaországunk igen előkelő helyet foglal el a fesztiválpiacon. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a múlt évben a Sziget Fesztivál nyerte el az Európa legjobb könnyűzenei fesztiválja címet. Idén is érdemes ellátogatni augusztus 5. és 12. között a budapesti Szigetre, hiszen szenzációs programjaival remek kikapcsolódási lehetőséget biztosít minden téren. Ami esetleg mégis visszatarthat minket, az a belépők ára. Egy nap a szigeten kb. 375 kúnába kerül, a heti, sátrazó bérlet pedig kb. 1750 kúna, ami, valljuk be, nem számít olcsónak.
A Szigeten kívül természetesen léteznek olcsóbb fesztiválok is. Ilyen például július 3. és 6. között a soproni Volt, ami zenei kínálatával nem sokkal marad el a Szigettől, de árait tekintve kedvezőbb: a napijegy kb. 290, míg a heti 800 kúnába kerül. Az elektronikus zene kedvelőit pedig leginkább a Zamárdiban július 11. és 14. között megrendezett Balaton Sound érdekelheti. Ezen a fesztiválon a világ legjobb DJ-i szórakoztatják a bulizni vágyókat. Az egyetlen akadályt itt is csak az anyagiak jelenthetik, hiszen a szórakozáshoz minden más adott. A napijegy  kb. 375 Kn, a hetijegy pedig kb. 1000 kúnába kerül.
 

Fesztiválok Szerbiában
Ha könnyűzenei fesztiválra vágyunk, és a pénz fontos tényező, akkor bizonyára Szerbia a legjobb választás. Az ottani árak ugyanis jóval pénztárcakímélőbbek, mint a magyarországiak, és a színvonalukat tekintve sem maradnak nagyon el tőlük. A legismertebb a július 10. és 14. közötti újvidéki EXIT. Ez a fesztivál sokban hasonlít a Szigethez, igaz, valamivel szerényebb a program, ám lényegesen olcsóbb a belépő. A napijegy kb. 200 Kn, míg a heti 500 kúnába kerül.
Belgrád szívében létezik egy négynapos, ingyenes fesztivál, a Belgrad Beer Fest, melyre leginkább a volt Jugoszlávia területéről érkeznek neves fellépők. Idén augusztus 14-18. között kerül rá sor. Négy napja alatt tavaly a szervezők szerint 650 ezer ember fordult meg ott. Ez nyilván az ingyenes belépésnek köszönhető.
Vajdaság magyarlakta vidékei is tele vannak olcsó és családias fesztiválokkal. Ilyenek például a magyarkanizsai Kanizsa fest,  a kishegyesi Dombos fest vagy az adai Ada fest.  A hagyományosan a Délvidék legnagyobb bulijának számító zentai ififesztivál idén azonban sajnos elmarad.
Ezeken a fesztiválokon az ember akár már egy-két korsó sör áráért részt vehet, a hangulat pedig garantáltan kitűnő.
 

Fesztiválok Horvátországban
Horvátországot bátran tekinthetjük régiónk fekete bárányának, legalábbis ami a fesztiválokat illeti. A Szigethez vagy az Exit-hez hasonlók nálunk nincsenek. Van pár rangos esemény itt is, de nem rendelkeznek még kellő ismertséggel. Ilyen volt például a múlt héten az In music festival Zágrábban. Egyedül talán a varasdi Spancirfest-et érdemes említeni, de ez nem teljes egészében könnyűzenei fesztivál.
Akik vidékünkön jó kis sátorozós bulira vágynak, azok menjenek el valamelyik motoros találkozóra, hiszen ott általában elérhető áron jól szórakozhat az ember, persze csak akkor, ha nem zavarják a motorok. A legközelebbi ilyen találkozóra Kiskőszegen kerül sor, mégpedig augusztus elején.

 

{fcomments}