Ha kóbor kutyát látunk

284
06-kobor-eb-gett-dri

Bellyei járás – A Bellyei járásnak sikerült megegyeznia a pélmonostori állatorvosi rendelővel, így ezentúl őket kell hívnunk a 700-133-as telefonszámon, ha kóbor kutyát, kutya- vagy macskatetemet látunk. Getto Darió, a Vetam állatorvosi rendelő munkatársa szerint fontos, hogy az emberek is közreműködjenek, mert csak akkor tudják befogni a kóbor állatot.

Már korábban is írtunk a kóborkutya-problémáról. Erre akkoriban éppen Getto Darió hívta fel a figyelmünket, aki egyébként az eszéki állatorvosi rendelőben dolgozik, de pélmonostori kollégái gyakran felkérik, hogy működjön közre egy-egy baranyai esetnél, így nagyon jól ismeri a helyzetet. Azt mondja, hogy az elmúlt időszakban a járás területén 5-6 kutyát sikerült befogniuk. Azt is hozzáteszi, hogy az embereknek is segíteniük kell, nem elég, ha csak tárcsáznak.

– Ha az udvarukban találkoznak az állattal, adjanak neki egy-két napig enni, majd miután kicsit megszelídült, zárják be valahová, és utána hívják a rendelőt. Gyakran előfordul, hogy kihívnak bennünket, de közben elzavarják a kutyát, ilyenkor persze hiába megyünk ki;  egy-egy ilyen kiszállás pénzbe is kerül, ezért kérjük, ne tegyenek ilyent – mondja Darió.

Minden kutya csipet kap

Azt mondja, hogy idén biztosan jobb lesz a helyzet, mivel minden kutya kötelezően csipet fog kapni, így nyomon követhetők lesznek a gazdik által. A Vetam területén már 4000 ebnek van csipje, így az a tulajdonos, aki nem jelenti be annál a rendelőnél, amelyiknél oltatni szokta a kedvencét, ha az elveszett, 500 kúnára megbüntethetik, ha pedig a kutya kóborlása közben még kárt is okozott, például megfolytott néhány tyúkot vagy gidát, akkor kártérítést is köteles fizetni.

A csip azért is jó lesz Dario elmondása szerint, mert így azt is tudni fogják, hogy melyik kutyánál időszerű az oltás. A vakcina egyébként 365 napig érvényes, és 30 nap áll a gazdi rendelkezésére, hogy a kutyát újra beoltassa. Az oltás azoknál a négylábúaknál, amelyeknek már beültették a csipet, 135 kúna, amelyeknek nincs, 190 kúna, ami most egy „akciós“ ár Darió elmondása szerint, ugyanis csak a csipp beültetése 90 kúna.

Ha veszett az állat

Darió elmondja azt is, hogy kutyánk vagy macskánk hogyan viselkedik veszettség esetén.

– Gyanús jel, ha az állat az addig megszokottól teljesen eltérően viselkedik. Egy másik jel, hogy nem bírja elviselni a vízcsorgás hangját és a fényt sem, a sötét helyeket keresi – mondja, és megjegyzi, hogy ajánlatos minden gyanús esetben állatorvost hívni, illetve hogy ne vegyük félvállról a kutyaharapást és a macskakarmolást sem.