Gödöllő kultúrájáért díjat kapott dr. Lábadi Károly

382
08-Gdll-kulturjrt_fot

Fotó: Hadháziné Szabó Margit és Lábadi Károly

Gödöllő – A magyar kultúra napja alkalmából a Művészetek Házában átadták a Gödöllő Kultúrájáért Díjat is.  A képviselő-testület idén két személyt tüntetett ki, közülük az egyik dr. Lábadi Károly néprajzkutató, aki a háborús években talált új otthonra Gödöllőn, ahol a városi múzeumban kezdett dolgozni, és néprajzi szaktanácsadóként részese és szervezője volt több programnak is.

Gödöllőn egy egész napos, sokszínű programmal ünnepelték a magyar kultúra napját a Művészetek Házában, ami jelenleg az Európai Unió elnökségi sajtóközpontjának ad helyet.

A Himnusz születésnapján az ünnepi program keretében a délután folyamán a kultúra területén kimagasló teljesítményt nyújtó gödöllőieket köszöntöttek. A Gödöllő Kultúrájáért Díj átadásán dr. Gémesi György polgármester mondott beszédet, aki a kultúra értékeinek ápolását az egyik legfontosabb dolognak nevezte a nemzet fennmaradása szempontjából. „A több mint ezer esztendő alatt hihetetlen kulturális értékek halmozódtak fel hazánkban, amit most, az uniós rendezvényekhez kapcsolódva megmutathatunk Európának. Arra a kérdésre, hogy áthatja-e a kultúra a mindennapjainkat, általánosságban nem lehet igennel vagy nemmel válaszolni, a gödöllői kulturális élet esetében azonban egyértelmű választ lehet adni: a város színes kulturális palettájának szereplői nem csak itthon, nemzetközi szinten is megállják a helyüket. Az általuk teremtett értékek napról napra gazdagítják a város közösségét” – jelentette ki beszédében Gémesi György.

A díjazottak
A polgármester ezt követően átadta a Gödöllő Kultúrájáért díjat Hadháziné Szabó Margit író-újságírónak és Lábadi Károly néprajzkutatónak.
Hadháziné Szabó Margit újságíró, a Sissi Baráti Kör titkára, több könyv szerzője mellett dr. Lábadi Károly érdemelte még ki e jeles elismerést.

Lábadi Károly a háborús években  talált új otthonra Gödöllőn. Először a Gödöllői Városi Múzeumban dolgozott mint néprajzkutató. Részben az ő kutatási tevékenysége nyomán irányult újból a szakma és a nagyközönség figyelme a gödöllői barokk főúr, Grassalkovich Antal gróf életműve felé. Az ő nevéhez fűződik az 1997-ben megrendezett, „ A Grassalkovichok barokk kincsei” című kiállítás, valamint annak katalógusa. Kutatásainak eredményeit „I. Grassalkovich Antal, a templomépítő” c. kötetében összegezte. Néprajzi szaktanácsadóként részese volt több programnak. Tudományos konferenciák előadója, munkatársa a Gödöllő története  reprezentatív városmonográfiának. Alapítója a G-5 művészeti csoportnak. 2000-től a Szent István Egyetem docense, a Környezet és Tájgazdálkodási Intézet Nép és Tájrajzi Tanszéki Csoportjának vezetője.

– Nagy elismerés ez számomra, és külön meglepetésként ért, hogy a műsorban a kopácsi Kettős Jolán naplórészleteiből is felolvastak, ezenkívül pedig szlavóniai népdalok is elhangzottak – nyilatkozta lapunknak dr. Lábadi Károly az eseménnyel kapcsolatban.