Festőművészek alkotótábora a laskói iskolában

286
11-alkottbor-2

Már hagyományosnak számít az a képzőművészeti alkotótábor, amelyre a Laskói Általános Iskolában került sor január 8-án, szombaton. A sorrenden hatodik táborban, amit a hercegszőlősi Kvin-Art Festőkör és a Laskói Általános Iskola közösen szervezett, 15 művész vett részt. Az alkotótábor „eredményei”, az elkészült képek az iskola falait díszítik majd.

Összesen 15 amatőr művész vett részt a szombati táborban. Ami a témaválasztást illeti, nem volt semmilyen kötöttség. Az egésznek az a lényege, hogy a környező települések művészei összejöjjenek, tapasztalatokat cseréljenek és értékes alkotásokat hozzanak létre, amelyek az iskola belső tereit díszítik majd.

– Hatodik alkalommal sikerült megszervezni az alkotótábort, ami számomra külön öröm is, mivel az én kezdeményezésem nyomán jött létre – mondja Keresztes Árpád, a Kvin-Art Festőkör elnökhelyettese, a tábor főszervezője, hozzátéve, hogy a legnagyobb gondot az okozza, hogy nehéz támogatást szerezni egy-egy ilyen rendezvényre, a Hercegszőlősi járástól sem kapnak semmit, holott olyan művészekről van szó, akik nemcsak hazai, hanem külföldi rendezvényeken is részt vesznek, és így magát a járást is népszerűsítik. – Bízom benne, hogy a jövőben is lesz festőtábor, aminek az egyik legfontosabb feltétele a laskói általános iskola támogatása, amelyre minden bizonnyal számíthatunk– teszi hozzá Keresztes.

Hogy nincsenek könnyű helyzetben a művészek, arról Pacl-Ábri Judit csúzai festővel is beszélgettem, aki elmondta, hogy egy nagyobb horderejű munkára készül, de ahhoz, hogy ezt megvalósítsa, pénzre van szüksége, amit úgy próbál megoldani, hogy a galériák számára „gyártja” a képeket.

Állandó résztvevők és újoncok

A résztvevők többsége, ha csak teheti, rendszeresen részt vesz a festőtáborokban, de akad olyan is, aki a korábbiakra nem tudott elmenni.

– Nekem most egy 25 éves álmom valósult meg, ugyanis negyed százada láttam egy szép képet, amely olyannyira belém rögződött, hogy most annak a nyomán egy pipaccsal borított rétet festettem. Nagyon örülök, hogy itt lehettem, és mindenképpen folytatni szeretném – mondta a csúzai Zsilinszki Ágnes, aki Keresztes Árpád meghívására vett részt az alkotótáborban.

A vörösmarti Petrik László is nagyon szívesen vesz részt ezeken az alkalmakon, mert szerinte mindig jó emberek jönnek össze.

– Lehet, hogy ez egy kicsit furcsán hangzik, de én úgy gondolom, hogy a festők csak jó emberek lehetnek. Én nagyon szerencsés ember vagyok, mert a munkám volt a hobbim az életem folyamán. Sok éven át tanítottam rajzot, és nagyon szerettem a munkámat. A környezetből mindig ki tudom választani azt, ami szép, a gyerekeket is erre tanítottam, arra, hogy  nézzenek körül, nézzék meg a kis virágot, egy faágat vagy bármi mást, és próbálják meg lerajzolni. Az esztétikai érzést próbáltam beléjük plántálni. Ez néha sikerült is, egyébként most is van itt, a táborban néhány volt tanítványom, és nagyon büszke vagyok rájuk – mondta Petrik László

A várdaróci nádfedeles ház

A baranyavári Bosnyák András úgy döntött, hogy az osztályterem helyett inkább a szomszédos Várdarócra rándul ki.

– Már régóta szeretném megörökíteni a talán utolsó várdaróci nádfedeles házat. Egy kicsit rendhagyó módon valósítottam ezt meg, hiszen például a festett tetőre a házról szedett nádat tettem, a kerítésre moha került, a kapura pedig az eredetihez hasonlóan lánc. Hogy milyen sorsra jut, azt nem tudhatjuk, de az emléke alkotásomnak köszönhetően megmarad az utókor számára – mondta Bosnyák András.

A legtöbben egy, de voltak olyanok is, akik két képet készítettek a tábor ideje alatt.

Az alkotótáborban született művek a Laskói Általános Iskola falait díszítik majd, emelve a belső terek esztétikai színvonalát.

11-alkot-3