Fergeteges magyar és horvát néptáncprodukció Zágrábban

0
177

A 100 Tagú Cigányzenekar, a Rippl-Rónai-kiállítás után újabb magyar kulturális csemegében volt részük a fővárosban élőknek és az odalátogatóknak. A világhírű Magyar Állami Népi Együttes (MÁNE ) először mutatkozott be horvát közönségnek a horvát Lado népi együttessel közösen a Lisinski Koncertteremben.

A magyar-horvát kiegyezés 150. évfordulója évében a néptánc és a népzene legmagasabb színvonalú előadására került sor Zágrábban a két nemzet egy-egy világhírű művészeti együttesének köszönhetően.

A LADO, Horvátország Nemzeti Népi Együttese 1949-ben jött létre Zágrábban azzal a céllal, hogy kutassa, művészi módon tolmácsolja és színpadon is megjelenítse az ország zenei és néptánchagyományának legszebb darabjait. Repertoárja több mint száz különböző koreográfiából, valamint több száz vokális, instrumentális, illetve vokális-instrumentális számból áll, s ezáltal Horvátország zenei és tánchagyományának gazdag és sokszínű keresztmetszetét tudja bemutatni.

Gordan Jandroković és Magyar József

A Magyar Állami Népi Együttest (MÁNE) 1951-ben alapították azzal a céllal, hogy a magyar népdal-, tánc- és zenekincs hagyományait felkutassa, ápolja és továbbfejlessze, és azután megszerettesse a magyarokkal és megismertesse más ország népeivel.  Repertoárjában megjeleníti a tradícióhoz kötődő valamennyi műfajt: a historikus zenét és táncot, az autentikus népzenét és néptáncot, a dramatikus játékot, a hagyományos elemekből építkező világzenét és látványszínházat.

Az eseményen többek között részt vett Gordan Jandroković, a horvát szábor elnöke, Blaženka Divjak oktatási miniszter, Magyar József zágrábi magyar nagykövet,  Zvonko Milas és Milan Bošnjak, a kormány külhoni horvátokért felelős hivatalának vezetője és helyettese, Miro Kovač, a szábor külügyi bizottságának elnöke, Davor Ivo Stier parlamenti képviselő, a HDZ politikai titkára és Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője.