A falusi turizmus jövőjéről tanácskoztak Dávodon

0
373

Európa Vidéken – Vidék Európában elnevezéssel tartottak konferenciát a magyarországi Dávodon, melyen a horvátországi magyarságot egy kiskőszegi delegáció és a csúzai Hegyalja Magyar Ifjúsági Egyesület tagjai képviselték.

A Bács-Kiskun megyei Dávodon rendezett konferencia fő témája a falusi turizmus volt.

A résztvevőket Hirtenberg János Sándor, Dávod polgármestere és Horváth Roland, a Vendégváró Bács-Kiskun Egyesület elnöke köszöntötték. Bemutatkozott a Falusi Turizmus Országos Szövetsége, a helyi önkormányzatok, valamint a határon túlról és külföldről (Felvidék, Vajdaság, Erdély, Drávaszög, Hollandia) érkező vendégek.

Horvátországot Kiskőszegről (Batina) Sipos Sándor, a Darázsi járás elöljáró-helyettese, Sipos Krisztina, a Darázsi járás kisebbségi önkormányzatának elnöke és Ginder Anita kiskőszegi szállásadó képviselték. Sipos Krisztinától megtudtuk, a kapcsolat Kiskőszeg és Dávod, valamint a konferencia szervezői között már évek óta fennáll, a tanácskozással kapcsolatban pedig elmondta, hasznosnak bizonyult a tapasztalatszerzés miatt.

– Megtudhattuk, hogy Magyarországon és a környező országokban milyen pályázati lehetőségek vannak a falusi turizmust illetően, valamint a pályázattal kapcsolatos tapasztalatokról is hallhattunk beszámolót – tudtuk meg Sipos Krisztinától, aki Kiskőszeget mutatta be előadásában.

A csúzai Hegyalja Magyar Ifjúsági Egyesületből hatfős csoport vett részt a tanácskozáson. Hordósi Dániel, az egyesület vezetője lapunknak nyilatkozva elmondta, részvételük a konferencián az EGTS Pannon egyesületnek köszönhetően valósult meg. Előadásában térségünk idegenforgalmi adottságairól, lehetőségeiről beszélt.

– A konferencián hasznos tanácsokat kaptunk a falusi turizmus jövőjével kapcsolatban, megismerkedhettünk Dávod, Dunafalva és Hercegszántó nevezetességeivel – mondta Hordósi.