Évi közgyűlést tartott a pedagógusfórum

220
06-pedaggus-frum

Hercegszőlős – A Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma március 7-én, hétfőn a hercegszőlősi Pannon étteremben tartotta meg évi közgyűlését. A beszámolók után az idei esztendőre vonatkozó terveket körvonalazták.

Tíz éve alakult meg a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma, amely az azóta eltelt évek során a pedagósusokat tömörítő jelentős, megkerülhetetelen szervezetté nötte ki magát. Többek között számos programmal, továbbképzéssel segítette a tagságot szakmai értelemben, az általa szervezett szemlék és vetélkedők pedig további hasznos tapasztalatcserének voltak a helyszínei.

A március 7-én tartott évi közgyűlésen a beszámolók az elmúlt időszakban kifejtett tevékenységgel foglalkoztak. Csapó Nándor elnök elmondta, a múlt év folyamán művészi alkotótábort szerveztek a laskói általános iskolában, majd az eszéki magyar központban anyanyelvi és matematikai vetélkedőt a középiskolások számára. A Merki Ferenc Anyanyelvápoló Szemlét pedig legutóbb Ivanovcin tartották, és májusban ezúttal sem maradt el a hagyományos zenei vetélkedő Laskón. A pedagógusok számára több továbbképzést is szerveztek. Elmondta azt is, hogy rendszeresen látogatják az illetékes budapesti minisztérium Külhoni Magyarok Osztálya által szervezett Oktatási Tanácsot, és részt vesznek a Horvátországi Magyar Ösztöndíj Tanács munkájában. Tavaly novemberben Csapó Nándor elnök képviselte a szervezetet a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége megalakulásának 20. évfordulója alkalmából tartott révkomáromi ünnepségen.

Ami az idei évre szóló terveket illeti, a szervezet elnöke az ülést követően úgy nyilatkozott, hogy szeretnék a már hagyományosnak számító rendezvényeiket idén is megtartani.

– Alapvető célunknak tartjuk, hogy szervezetünk tagságát minél több olyan továbbképzésre eljuttassuk, ahol a színvonalas programoknak köszönhetően elsajátíthatják a legújabb pedagógiai, módszertani, pszichológiai ismereteket. Az ülésen kiemeltük a pedagógusok anyanyelven való továbbképzésének jelentőségét, az anyanyelv helyes alkalmazását az órákon. Ezenkívül elengedhetetlen a tanárok hivatástudatának erősítése, az oktatás minőségének javítása. Még több magyar nyelvű tankönyvre van szükség, valamint olyan, a diákoknak szóló rendezvényekre, amelyek segítik őket nemzeti identitástudatuk megőrzésében – nyilatkozta Csapó Nándor.