Évfordulós ünnepség és jubileumi anyanyelvápoló szemle

121
09-pedagogus-1

Hercegszőlős – November 12-én, szombaton a hercegszőlősi rekreációs központ éttermében megtartották a jubileumi, 10. Merki Ferenc Anyanyelvápoló Szemlét, majd pedig a folytatásban arra a díszülésre került sor, amelyet a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma fennállásának tizedik évfordulója alkalmából szerveztek.

A nem magyar tannyelvű általános iskolákban bevezetett fakultatív magyar nyelvoktatásnak köszönhetően nyelvünk, kultúránk, népi táncaink azokon a területeken is megtalálhatók, amelyeken már csak szórványban élnek nemzettársaink. A hét végén tizedik alkalommal szervezték meg a Merki Ferenc nevét viselő anyanyelvápoló szemlét,  ahol az anyanyelvápolásra  járó diákok minden évben bemutathatják az órák során tanult verseket, népi táncokat, gyermekjátékokat.

– Merki Ferenc, a „tanító bácsi” már 25 éve nincs közöttünk, de ezzel a jubileumi szemlével és a mai napon bemutatott szaklapunk első számával is rá emlékezünk. Nem véletlenül. Értékteremtő és példamutató munkásságának a felelevenítésével bizonyítani szeretnénk, hogy az utókor nem feledkezik meg azokról, akik a tanítást nem csupán megélhetési forrásnak tekintették/tekintik, azokról, akik lélekkel neveltek/nevelnek, akik az iskolában és azon kívül is közösségük megtartó erejévé képesek válni – nyilatkozta lapunknak Kovacsevity Anna, a pedagógus fórum alelnöke az anyanyelvápoló diákok bemutatkozását követően.

 

A tízéves pedagógusfórum

A horvátországi magyar pedagógusok szakmai szervezete 2001-ben, tíz évvel ezelőtt alakult meg, a szombati díszülésen az egy évtized eredményeit, fontosabb mozzanatait idézték föl.

Elsőként a Fórum elnöke, Csapó Nándor beszélt, aki elmondta, hogy tíz évvel ezelőtt azzal a céllal alakították meg az egyesületet, hogy egy olyan, kizárólag szakmai szervezetet hozzanak létre, amelynek tagja lehet minden, az általános és a középiskolában magyarul tanító pedagógus,  a horvát tannyelvű iskolákban dolgozó anyanyelvápoló tanár, de a magyar csoportokat vezető óvónők is.

– Az elmúlt időszakban több továbbképzést, tanfolyamot, tanulmányi kirándulást, szemlét szerveztünk, útjára indítottuk az első padagógus szaklapot. Ezenkívül  a Pedagógus Fórum az indulás óta a Szülőföldön magyarul pályázat lebonyolító szervezete. Természetesen mindezeket a tevékenységi formákat a jövőben is folytatni szeretnénk – mondta Csapó Nándor.

Csapó Nándor után Varga Erna tanügyi főtanácsos asszony foglalta össze a magyar oktatás jelenlegi helyzetét, majd Pasza Árpád, a magyar nyelvet és irodalmat valamelyik fokon oktató pedagógusok megyei szaktanácsának elnöke szólt a testület tevékenységéről. De felszólaltak a magyarországi partnerszervezetek és támogatók képviselői is, köztük Pirityiné Szabó Judit, a magyar Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője, Király Annamária, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkári Kabinet Külhoni Magyarok Osztályának referense és Jósvai Lídia, a zágrábi magyar nagykövetség kulturális tanácsosa, valamint az erdélyi, a felvidéki és a vajdasági  pedagógusszervezetek képviselői, vezetői is.

A beszédek után emlékplakettel köszönték meg Keresztes Árpádnak, hogy két cikluson keresztül vezette a szervezetet, valamint Merki Laurának azt,  hogy hathatósan segítette a fórum szaklapja első számának megjelenését. Laura asszony gondolatébresztő beszéddel fordult a hallgatósághoz, és azt üzente  a szülőknek, hogy neveljék gyerekeiket az anyanyelv megbecsülésére.