Erdélyi Magyar Ifjak tábora Gyergyószentmiklóson

230
emi-3

Gyergyószentmiklós – Augusztus 10-14. között hetedik alkalommal rendezték meg az EMI-tábort Gyergyószentmiklóson, ahol a zenei színpadok mellett több száz előadóval is találkozhatott a résztvevő, köztük Andócsi Jánossal, a HMDK alelnökével is, aki a Délszláv háború magyar szemmel sajtóbeszélgetésen vett részt.

Az I. EMI-tábor 2005-ben hiánypótló rendvényként jelent meg az erdélyi fesztiválok palettáján, ahol az erdélyi magyarság  jelenét és jövőjét befolyásoló kérdéseket, témákat vitattak meg. Mottóként gróf Teleki Páltól származó idézetet választottak: „Merjünk magyarok lenni!”. Több mint ezer fiatal vett részt rajta. A következő találkozó 56 hőseinek állított emléket, és megduplázódott a résztvevők száma, tavaly pedig megközelítette a húszezret.

Az idei évben a szervezők ismét bővítették a tábor programkínálatát, hogy mindenki megtalálja a neki leginkább tetszőt. Kiemelt helyen szerepelt a népesedés kérdése, ami a közelgő népszámlálás miatt egyre aktuálisabbá válik, de a tábor az ismeretterjesztő és szórakoztató feladatán kívül igyekezett nemzetpolitikai műhellyé is alakulni, mivel a szervezők célja nem csak Kárpát-medencei magyarság életének elemzése, de alakítása is.  Így a szórakoztató zenei programok mellett számos előadását is meghallgathattak a táborba látogatók.

Andócsi Jánost a vajdasági EMI-táborban tartott előadása után az erdélyi táborba is meghívták. A moderátor Ágoston Balázs Raffay Ernő történésszel, volt honvédelmi államtitkárral, Andócsi Jánossal, Andrási Attila szabadkai színházrendezővel és Rácz Szabó Lászlóval, a Zentai Községi Végrehajtó Bizottság volt elnökével beszélgetett.

– A horvát-szerb konfliktus történelmi hátterének ismertetésével kezdtem, egészen 1918-tól vezettem fel az eseményeket, egyes gócpontok bővebb kifejtésével. A hallgatóságot leginkább az érdekelte, hogy az egészet hogyan élte meg a horvátországi magyarság. Többek között elmondtam, hogy egy részük elmenekült, a másik pedig otthon maradt, hozzátéve, hogy a döntéseket nem lehet jónak vagy rossznak minősíteni, mert ha mindenki elmenekült volna, még nagyobb mértékű lett volna a pusztítás, ha viszont mind itthon maradunk, még többen estek volna áldozatul az agresszornak. Egy biztos a horvátországi magyarok mindig is kiálltak a független Horvát Köztársaságért és fogják ezt tenni a jövőben is – mondta Andócsi.