Első alkalommal rendeztek szépkiejtési versenyt

0
248
P6080334

Eszék – A Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központban hagyományteremtő szándékkal rendezték meg június 8-án a szépkiejtési versenyt az általános iskolások részére. Három iskolából 19 gyerek nevezett be.

Az eszéki magyar iskolaközpontban már évek óta rendeznek nagy sikerrel versmondó versenyt. A szervezők most úgy döntöttek, hogy megrendezik az első szépkiejtési versenyt is.

Három magyar általános iskolából 19 kisdiák nevezett be, a laskóiak két felkészítő tanárukkal érkeztek.

– Az én dolgom az volt, hogy az önként jelentkezőknek több szöveget felajánljak, közülük aztán ők választották ki a nekik tetszőt. Jónak és hasznosnak tartom a vetélkedőt, hiszen az értő és kifejező olvasásra ösztönzi a gyerekeket. Ezért jó lenne, ha hagyománnyá válna, és minden évben sor kerülne rá – nyilatkozta lapunknak Lisztovits Irma, a laskóiak kísérőtanára.

Az olvasásra nevelés volt a cél

A szépkiejtési verseny célja az általános iskolás korú gyerekek olvasásra való nevelése, a kifejező olvasás megszerettetése volt. A zsűritagoknak öröm volt hallgatni azoknak a tanulóknak az előadását, akik szépen artikulálva és hangsúlyozva ejtették ki a szavakat, érthetően tolmácsolták a választott és a helyszínen kapott ismeretlen szöveget.

A magyar iskolaközpont 3. osztályos tanulója, Pozsár Emőke a Fecskemadár c. írással ült először a zsűri elé, majd idegen szövegként a Körtemuzsikát kellett felolvasnia. Elmondta, hogy nagyon tetszett neki a verseny, igaz, az elején izgult kicsit. A laskói iskolából érkezett Vindić Gerber Sarah tanára javaslatára Janikovszky Éva az Úgy volt című meséjével készült, de az idegen szöveg sem volt ismeretlen számára, mivel nagyon szeret olvasni, a kötelezők mellett már számos könyvet elolvasott. A vörösmarti nyolcadikos diáklány, Farkas Andrea szintén könyvfaló, és nagyon örült annak, hogy ő vehetett részt ezen a versenyen, amelyre nagyon sokat készült, és azt is elmondta, hogy kedvenc könyve A kőszívű ember fiai című Jókai-regény.

Sajnos manapság már inkább az a jellemző, hogy a szülők nagy része egyáltalán nem figyel oda arra, hogy gyereke mennyit olvas. Ez a feladat automatikusan a pedagógusra hárul, akik többek között ilyen versenyekkel próbálják meg népszerűsíteni az olvasást és a könyveket.

– A magyarórákon, sajnos, azt tapasztaljuk, hogy a gyerekek már nem igazán olvasnak könyveket, nem titkolt célunk e versennyel, hogy ezen változtassunk. Ezért függetlenül az elért helyezéstől, a versenyről mindenki egy ajándék könyvvel térhetett haza, és mi abban reménykedünk, hogy a polcukra helyezett könyveket a gyerekek előbb-utóbb leveszik onnan, és lapozgatni, olvasni kezdik – mondta Kovacsevity Anna magyartanár, az egyik szervező.

 

Tiszta hangképzés, folyamatos olvasás, helyes hangsúly

Az értékelő bizottságok tagjai azt tapasztalták, hogy sok időt és energiát fektettetek a diákok a minőségi felkészülésbe, ezért mindegyikőjüket dicséret illeti. A szépkiejtési verseny végén a szereplők és a kísérők is nagy érdeklődéssel hallgatták a zsűritagok segítő szándékú szakvéleményét és döntését.

– A különböző korcsoportok számára külön-külön zsűrit hoztunk létre, összesen hármat. Megbeszéltük, hogy elsősorban három szempont alapján fogunk értékelni, pontozni: a tiszta hangképzés, a helyes hangsúlyozás és a  folyamatos olvasás alapján. Szerintem a gyerekek nagyon jól szerepeltek, a felkészítő tanárok jó munkát végeztek, én azt hiszem, hogy a jövőben is sor fog kerülni hasonló versenyekre, megmérettetésekre – nyilatkozta Pasza Árpád, az egyik zsűri elnöke.

Idén az eszéki magyar iskolaközpontnak – a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fórumának támogatásával – első alkalommal sikerült megrendeznie a versenyt. A 19 benevezett kisdiák a laskói és a vörösmarti általános iskolából, illetve a szervező eszéki intézményből érkezett. A szervezők remélik, hogy a következő években csatlakoznak hozzájuk azok az iskolák is, amelyek most nem tudtak részt venni a versenyen.

 

A verseny győztesei:

1. osztály: Jurić Dániel (HMOMK, Eszék)

2. osztály: Anitics Krisztofer (Laskói Általános Iskola)

3. osztály: Kovács Dominik (Laskói Általános Iskola)

4. osztály: Fica Klaudia (HMOMK, Eszék)

5. osztály: Turšić Dolores (Vörösmarti Általános Iskola)

6. osztály: Vindić Gerber Sarah (Laskói Általános Iskola)

7. osztály: Dankos Valentin (HMOMK, Eszék)

8. osztály: Kucsera Rihárd (HMOMK, Eszék)

és Farkas Andrea (Vörösmarti Általános Iskola)