Egyedülálló Leonardo-kiállítás Pécsett

10-Leonardo-BURJAN

Április 15-től egészen szeptember végéig látható az a kiállítás, amely a megszokottól  eltérő módon állít emléket a világhírű olasz polihisztornak, Leonardo da Vincinek. Az Európában ilyen összetételben még soha be nem mutatott tárlat segítségével közelebb kerülhetnek a reneszánsz világához a pécsiek és minden ide érkező látogató. Az anyag a pécsi Janus Pannonius Múzeum két egységében, a Martyn Ferenc Múzeumban és a Magyar Modern Képtárban 1500 négyzetméteren várja a látogatókat – mondta Burján István, a múzeum szakembere.

Leonardo da Vinci világa március végén tárult fel a Pécs belvárosába látogatók előtt, amikor a Széchenyi téren, Hunyadi lovas szobra előtt elhelyezték a polihisztor 8,5 méteres, 13 tonnás lovas szobrát.
Burján István muzeológus lapunknak elmondta, ez az év országos szinten is egyik legtekintélyesebb kiállítása. Minden eddiginél nagyobb és teljesebb Leonardo-tárlat látható április közepétől Baranya megye székvárosában. – A nagyszerű elme közel 60 méret- és korhű találmányát, eredeti rajzait és kéziratait bemutató, 21. századi technológiát felvonultató interaktív kiállítás közel 1500 négyzetméteren, két helyszínen várja látogatóit – teszi hozzá a muzeológus.
Burján István elmondta azt is, hogy a kiállítás legnagyobb attrakciója a város főterén kiállított, 8,5 méter magas, a világhírű tanulmányból készített lószobor, a Sforza Kolosszus. A mester ezt Milánó hercegének tervezte. A 13 tonnás művészi építmény talapzatába statikai okokból (a kiegyensúlyozás végett) kb. 8000 liter vizet öntöttek.
– A kiállítás egyaránt bemutatja kifinomult művészetét, az utánozhatatlan rajzolót, a repülést és az anatómiát tanulmányozó tudóst, a gépezetek működési elveit fürkésző feltalálót. Így például a tárlat látogatói megcsodálhatják még Leonardo úgynevezett „automobiljának” modelljét is, amely igen sok tudós körében nagy érdeklődést váltott ki már a 20. század elejétől fogva – magyarázta a muzeológus, majd hozzátette azt is, hogy számítanak a horvátországi látogatókra is, hiszen az, hogy Eszéktől csak alig több mint egyórányira ilyen  lenyűgöző kiállítást tekinthetünk meg, páratlan lehetőség.

 

{fcomments}