Egy tipp arra az esetre, ha már unjuk a tengert Mindenkit várnak a várak a Felvidéken (2. rész)

Az egykori Auschwitz-Birkenau koncentrációs tábor bejárata

Előző számunkban beszámoltunk a felvidéki magyar váraknál tett látogatásainkról és az ottani tapasztalatainkról. Utazásunk következő állomása a világtörténelem egyik legszörnyűbb helyszíne, a lengyelországi Auschwitz-Birkenau koncentrációs tábor volt.

Auschwitz – „A munka szabaddá tesz!“

Árva várától alig 100 kilométerre, már Lengyelországban terül el a világ egyik legkomorabb helye, az Auschwitz-Birkenau koncentrációs tábor. Mivel autópálya a szakaszon nincs, ezért 3 órába telt a hely megközelítése.

Amikor megérkeztünk a mocsaras területen fekvő óriási létesítményhez, először jegyet váltottunk, aminek ára igencsak borsos: 30 euró személyenként. A látogatás csak idegenvezetővel lehetséges, ám sem magyar, sem horvát nyelvű idegenvezetés nincs, ezért az angolt választottuk. A volt táborba nem lehet veszélyes eszközt, sem táskát bevinni, ezért a beléptetőkapunál ki kell pakolni, a nem engedélyezett tárgyakat pedig az őrök elveszik. A vírushelyzet miatt kötelező a maszkviselés, valamint a kellő távolság betartása, amire az őrök szintén folyamatosan figyelmeztetnek. A belépő egy matrica, amit a látogatóknak a mellkasukra kell ragasztaniuk – erről természetesen mindenkinek ugyanaz jut eszébe.

Maga a táborlátogatás nagyon nyomasztó, a tárlat a náci rezsim minden rémtettét bemutatja. Érdekes részlet, hogy az idegenvezető szerint a tábor legtöbb áldozata nem zsidó, hanem lengyel volt. A volt gázkamrákban történő látogatás és a sok korabeli kép, valamint az áldozatoktól elkobzott tárgyak kétségkívül nyomot hagynak az emberben.

A haláltábort leszámítva Lengyelország kifejezetten barátságos hely. Az infrastruktúra fejlettebb, mint Szlovákiában, és az árak is jóval „barátibbak”. Lengyelországi szállásunk, mely minőségben és felszereltségben is utazásunk legjobbja volt, alig haladta meg a 10 eurót éjszakánként. Mivel a lengyel kutakon az üzemanyag is olcsóbb, ezért a tankolást is ott ejtettük meg annak ellenére, hogy autónk üzemanyagtartálya még félig sem ürüt ki.